Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odpovědnost za škodu způsobenou těmi, kteří nemohou posoudit následky svého jednání

(§§ 422 - 423) - je zde zakotvena deliktní způsobilost -> způsobilost k zavinění - plná deliktní způsobilost nastává zletilostí, před jejím dosažením je závislá na vůli a rozumu -> je individuální, nestejná, posuzuje se případ od případu, když někdo nemá deliktní způsobilost, nemůže odpovídat za zaviněnou škodu - do této kategorie se řadí nezletilci a osoby trpící duševní poruchou (dále jen „nezletilci“)

u způsobilosti k právním úkonům nelze zkoumat světlé okamžiky - tento názor zastává někdo i u deliktní způsobilosti, převládá však druhý -> je třeba světlé okamžiky zkoumat - mohou nastat 4 situace:

  • nezletilec byl deliktně způsobilý (mohl předvídat a ovládat) a nebyl zanedbán dohled povinné osoby => odpovídá pouze nezletilec

  • nezletilec byl deliktně způsobilý a byl zanedbaný dohled => odpovídají oba, solidárně (společně a nerozdílně)

  • nezletilec není způsobilý (=> neodpovídá) a osoba dohled zanedbala => odpovídá pouze ona

  • nezletilec není způsobilý a povinná osoba dohled nezanedbala => neodpovídá nikdo, škodu nese poškozený sám

§ 422 odst. 3 -> vykonává-li dohled právnická osoba (např. zdravotnické zařízení) => odpovídá jako celek (pracovníci odpovídají podle pracovněprávních předpisů), osoba pověřená dohledem může být např. - rodič, manžel, osvojitel, budoucí osvojitel v preadoptivní péči, poručník, pěstoun, osoba podle § 45 odst. 2 (?) zákona o rodině, ústav

§ 423 -> když se někdo vlastní vinou uvede do stavu deliktní nezpůsobilosti -> odpovídá za škodu; solidárně odpovídají i ti, kteří ho do tohoto stavu úmyslně uvedli (obdobné je to v trestním právu - actio libera in causa)

odpovědnost za škodu způsobenou úmyslným jednáním proti dobrým mravům (§ 424) - kdo způsobí škodu úmyslným jednáním proti dobrým mravům, odpovídá za ni (toto ustanovení koresponduje s § 3 odst. 1 OZ (dobré mravy))

Žádné komentáře:

Okomentovat