Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Způsoby určení ceny díla

  • pevná částka -> buď jako cena celková, nebo cena příslušné měrné jednotky

  • přiměřená cena -> pokud výše nebyla sjednána smlouvou, nebo stanovena zvláštními předpisy, určí se podle ceny srovnatelného díla, aby odpovídala vynaloženým nákladům + přiměřený zisk

  • cena odhadem -> objednatel trvá na stanovení ceny pevnou částkou, zhotovitel to nechce -> pak se provede odhad; i takto uvedená cena je závazná, je ale možné ji překročit (v zájmu ochrany objednatele nesmí být překročena podstatně; přípustné je o 10 až 20%). Kdyby hrozilo překročení ceny, musí zhotovitel písemně bez prodlení oznámit objednateli cenu novou; když tak neučiní, nemá právo na zaplacení rozdílu odhadu a ceny. Když novou cenu oznámí, objednatel má právo buď zaplatit rozdíl, nebo od smlouvy odstoupit. Po odstoupení je objednatel povinen zaplatit částku za již provedené práce a náklady podle původně sjednané ceny; platí ale jen tehdy, měl-li z částečného plnění majetkový prospěch (když se mu již zhotovená část hodí)

  • rozpočtem -> § 635 odst. 1 - nesmí být bez souhlasu objednatele zvýšen. Práce a náklady do rozpočtu nezahrnuté lze účtovat pouze tehdy, schválil-li je objednatel písemně, nebo je dodatečně písemně objednal.


Žádné komentáře:

Okomentovat