Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nezletilec

  • byl deliktně způsobilý (mohl předvídat a ovládat) a nebyl zanedbán dohled povinné osoby => odpovídá pouze nezletilec

  • nezletilec byl deliktně způsobilý a byl zanedbaný dohled => odpovídají oba, solidárně (společně a nerozdílně)

  • nezletilec není způsobilý (=> neodpovídá) a osoba dohled zanedbala => odpovídá pouze ona

  • nezletilec není způsobilý a povinná osoba dohled nezanedbala => neodpovídá nikdo, škodu nese poškozený sám

§ 422 odst. 3 -> vykonává-li dohled právnická osoba (např. zdravotnické zařízení) => odpovídá jako celek (pracovníci odpovídají podle pracovněprávních předpisů), osoba pověřená dohledem může být např. - rodič, manžel, osvojitel, budoucí osvojitel v preadoptivní péči, poručník, pěstoun, osoba podle § 45 odst. 2 (?) zákona o rodině, ústav

§ 423 -> když se někdo vlastní vinou uvede do stavu deliktní nezpůsobilosti -> odpovídá za škodu; solidárně odpovídají i ti, kteří ho do tohoto stavu úmyslně uvedli (obdobné je to v trestním právu - actio libera in causa)

odpovědnost za škodu způsobenou úmyslným jednáním proti dobrým mravům (§ 424) - kdo způsobí škodu úmyslným jednáním proti dobrým mravům, odpovídá za ni (toto ustanovení koresponduje s § 3 odst. 1 OZ (dobré mravy))

odpovědnost za škodu způsobenou provozem dopravních prostředků (§§ 427 - 431) - uplatní se tehdy, když je škoda vyvolaná zvláštní povahou provozu

§ 427 obsahuje 2 skutkové podstaty (zvláštní povaha provozu musí být u obou):

  • odstavec 1 - vztahuje se na subjekt provozující dopravu jako profesi (taxikář, přívoz,…) - odpovídá jak za motorové prostředky, tak i nemotorové (kolo, kůň,…)

  • odstavec 2 - vztahuje se na jiného provozovatele -> odpovídá každý z nás, ale pouze za provoz motorových vozidel, motorových plavidel, jakož i provozovatel letadla, neodpovídá např. za kolo (odpovědnost za provoz nemotorových prostředků - podle § 420)

provozovatel bude odpovídat vždy, i když např. auto bude řídit někdo jiný (řidič pak odpovídá za zavinění podle § 420)

§ 428 -> když má škoda původ v provozu (vnitřní příčina - brzdy, motor, řidič), pak se jedná o absolutní odpovědnost, jinak se jedná o objektivní odpovědnost s možností liberace (při vnější příčině)

Žádné komentáře:

Okomentovat