Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prodávající

- povinnost odevzdat věc v místě plnění (to může být stanoveno ve smlouvě) => není-li, je místem odevzdání bydliště prodávajícího, nebo jeho sídlo (§ 567 odst. 1 - prodávající je v tomto případě dlužníkem)

od místa plnění je nutno odlišit místo určení, tj. místo, kam se má věc odeslat => když není shodné s místem plnění, nese náklady odeslání kupující (§ 593)

odevzdaná věc musí mít stanovenou jakost (souhrn vlastností, které jsou rozhodující pro její použití). Ta může být určena ve smlouvě (např. odkazem na vzorník), nebo jí stanoví zákon (§ 496 určuje střední jakost) – věc nemá předepsanou jakost – odpovědnost prodávajícího za faktické vady věci.

prodávající - povinnost umožnit nabýt vlastnické právo k prodávané věci, věc nesmí být zatížena právy jiných osob (např. právem zástavním) (není-li ve smlouvě stanoveno něco jiného) - jinak odpovědnost prodávajícího za právní vady věci (ta je omezena v § 500)

prodávající - povinen poskytnout součinnost potřebnou k převodu vlastnického práva (např. při zápisu nemovitosti do katastru nemovitostí).

Žádné komentáře:

Okomentovat