Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsah závazku - práva a povinnosti

zhotovitel - povinnost provést dílo -> podle smlouvy, řádně, v dohodnuté době, jestliže existuje, musí dodržet stanovenou technickou normu, jakost díla může být sjednána ve smlouvě; není-li výslovně dohodnuta, pak se hovoří o tzv. průměrné střední jakosti, zhotovitel musí provést dílo osobně (to nevylučuje práci jeho zaměstnanců).

zhotovitel má právo odstoupit od smlouvy, pokud k provedení díla byla nutná součinnost objednatele, ten ji však neposkytne -> zhotovitel mu určí lhůtu k nápravě (upozorní ho na následek nedodržení) -> objednatel ji nerespektuje => zhotovitel může odstoupit.

objednatel má povinnost zaplatit cenu -> v místě, na kterém se strany dohodly (dohoda se může týkat i splatnosti), právo odstoupit od smlouvy -> když nebude dílo včas zhotoveno, nebo nebude provedeno řádně a zhotovitel neučiní nápravu ani v poskytnuté přiměřené lhůtě; poskytne-li řádně součinnost, ale zhotovitel v určenou dobu nepřistoupí ke zhotovení díla, náleží objednateli právo na náhradu nutných nákladů - musí uplatnit u zhotovitele nejpozději do jednoho měsíce od převzetí věci (nebo do jednoho měsíce od odstoupení od smlouvy)

Žádné komentáře:

Okomentovat