Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Většina potřebná pro přijetí návrhu Poslaneckou sněmovnou

Poslanecká sněmovna (podobně i další její orgány) je způsobilá se usnášet za přítomnosti alespoň jedné třetiny všech poslanců. K platnému usnesení Sněmovny je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, pokud Ústava nestanoví jinak. Vzhledem k tomu, že z celkového počtu 200 poslanců nemusejí být přítomni všichni a že se tento počet může měnit i během jednání, je číslo vyjadřující nadpoloviční většinu poslanců - tzv. kvórum - proměnlivé. Během jednání se kvórum uvádí na výsledkové tabuli v jednacím sále spolu s počtem přítomných poslanců a dalšími údaji. Počet poslanců je udáván automaticky podle počtu provedených registračních úkonů, které provádějí poslanci při příchodu do jednacího sálu prostřednictvím osobní (nebo jednorázově vydané náhradní) registrační karty. S těmito údaji pak pracuje systém hlasovacího zařízení.


Souhlasu třípětinové většiny všech poslanců (tedy nejméně 120) je třeba k přijetí ústavního zákona a ke schválení mezinárodní smlouvy o lidských právech a základních svobodách.

Souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců (tedy nejméně 101) je třeba k přijetí usnesení o vyhlášení válečného stavu a k přijetí usnesení o souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky je třeba. Souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců je dále třeba při hlasování Sněmovny o návrhu zákona zamítnutého Senátem, při hlasování Sněmovny o zákonu vráceném prezidentem republiky a při hlasování Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě.

Žádné komentáře:

Okomentovat