Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Datová základna z pohledu uživatele

Vytváření a údržba datové základny – zodpovědnost za vkládaná data. Zásady při práci se zdroji dat. Chyby při vkládání dat – zdroje chyb, způsoby předcházení chybám, uplatňování systému kontrol dat. Ochrana dat.

DATOVÁ ZÁKLADNA

Datová základna pro nás představuje jediný zdroj informací, které má počítačová aplikace poskytovat jednotlivým uživatelům. Je třeba vycházet ze skutečnosti, že z datové základy lze získat pouze informace, které jsme do ní vložili, nebo informace odvozené.

Datová základna je tedy jedním ze základních stavebních kamenů celé aplikace. Aplikace bude plnit specifikované cíle pouze za předpokladu správného fungování datové základny. Mnohdy se setkáváme se zjednodušujícími přístupy k tomu, kdo ovlivňuje fungování datové základny, přičemž většinou je tato klíčová role přisuzována řešiteli (projektantovi) aplikace. Praktické zkušenosti ovšem potvrzují, že na správné funkci datové základny se podílejí v podstatě rovnocenně dva účastníci:
1.) Uživatel – jeho úloha spočívá zejména v tom, že zabezpečuje vkládání dat do datové
základny.
2.) Projektant – musí navrhnout vhodnou strukturu datové základny, z níž by bylo možné
zpracovat požadované inf. výstupy. V žádném případě nám ovšem nemůže jít o získávání informací za každou cenu, ale o získávání efektivní, tedy rychlé a pokud možno levné.

Žádné komentáře:

Okomentovat