Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Logické kontroly jsou založeny na logickém vztahu růz. dat mezi sebou.

Prověřuje se pomocí nich významový obsah dat, nejčastěji vztahem k jinému údaji. Jsou používány tyto typy logických kontrol:
1.) Kontrola pomocí intervalu
– testuje, zda kontrolovaná hodnota je umístěna v definovaném intervalu .
2.) Kontrola podle seznamu – jedná se o zjišťování přípustnosti údaje, kdy se kontrolovaný údaj porovná s předem určenou množinou přípustných hodnot. Tato množina bývá nejčastěji prezentována ve formě tabulky nebo číselníku.
3.) Kontrola podle masky (vzoru) – zkoumá jednotlivé znaky údaje, jejich pořadí a přípustnost na dané pozici. Kontrola se provádí srovnáváním vnitřní struktury údaje s předepsaným vzorem (maskou).

Závěrem části věnované kontrolám dat uvedeme ještě několik poznámek:
1.)
Kontroly uplatňujeme pouze v takové míře, v níž je nezbytně nutné zabezpečit míru spolehlivosti dat Přestože chceme, aby data byla korektní, spolehlivá, je zbytečné požadovat 100% korektnost dat. Musíme si totiž uvědomit, že existují chyby, které v podstatě nejsme schopni žádnou kontrolou odhalit. Mohli bychom říci, že se nejedná o chyby zpracování dat, ale že tyto chyby spadají do velmi subjektivní sféry sledování řízeného jevu.
Pro požadovanou míru spolehlivosti dat platí, že by měla být úměrná významu počítačové aplikace. Při specifikaci míry spolehlivosti bychom neměli klást zbytečně vysoké požadavky, protože bychom museli uplatnit větší počet rozmanitých kontrol, což se projeví zvyšováním nákladů a prodloužením času na zpracování dat.
2.) Maximální počet kontrol realizujme automatizovaně, manuálně kontrolujeme pouze tehdy,
když to jinak nejde.

Žádné komentáře:

Okomentovat