Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přednáška č. 6 J. Locke (1632 - 1704), D. Hume (1711 - 1776), W. Petty (1623 - 1687), A. Smith (1723 - 1790), D. Ricardo (1772 - 1823), J. B. Say (1767 - 1832), J. S. Mill (1806 - 1878), N. W. Senior (1790 - 1869)

Představy merkantilismu nebyly shodné s realitou. Teoreticky se snažily tyto názory vyvracet filosofové. W. Petty bývá považován za předchůdce klasické politické ekonomie. Bývá považován za zakladatele oboru statistiky. Začíná používat hromadná čísla (vše se má dokázat na údajích, tyto fakta existují a odehrávají se tím způsobem jak bylo řečeno). Původně začínal jako námořník, později lékař a především zástupce politické ekonomie a statistik. Tvrdil, že práce je otcem hodnoty a půda matkou vytvářené hodnoty.

Adam Smith - původně vystudoval filosofii, učil morální filosofii (etika, politologie, právo a ekonomie) a postupně kladl čím dál větší důraz na ekonomii. Přerušil výuku na univerzitě a věnoval se vychovatelství. Napsal knihu Bohatství národů.

Všichni představitelé klasické ekonomie vidí bohatství národů především v práci. Lze konstatovat, že Smith využil své hluboké encyklopedické znalosti, doložil je empirickými podklady. Jeho kniha byla napsána ve vhodný okamžik. Jeho teorie laisess faire (nechte plynout) odpovídala průmyslové revoluci a bouřlivému rozvoji průmyslu druhé pol. 18. století.

Dělba práce - 10 dělníků, kteří se specializují na výrobu určité části špendlíku, vyrobí 50 000 špendlíků. Kdyby špendlík vyráběl každý sám, byla by produktivita práce několikanásobně nižší. Kromě bohatství národů napsal stejně významný spis: Teorie mravního cítění (inklinuje spíše k etice).

Thomas Robert Malthus

původně měl být teolog. Vzal si svoji studentku. Stal se prvním vysokoškolským učitelem politické ekonomie. Šokoval svět esejem O principu populace. Představa ekonomie jako pochmurné vědy. Tvrdil, že ekonomie a otázka životní úrovně nemá žádnou další perspektivu. Zdroje potravin se zvětšují aritmetickou řadou, kdežto počet obyvatel řadou geometrickou. Tvrdil, že za dvě století by připadala na jednoho člověka pouze 1/128 koláče. Ukázalo se, že potraviny nejsou tak limitující (dají se dovážet z kolonií).

D. Ricardo

Neméně významný, ba nejvýznamnější představitel je David Ricardo. Byl blízkým přítelem T. Malthuse. Jejich přátelství nebylo rovnocenné. Malthus byl vysokoškolský profesor, Ricardo nevystudoval žádnou školu. Pocházel z rodiny židovského makléře. Od 12 let chodil s tatínkem na burzu, kde se zacvičoval v burzovních obchodech. Vzal si za manželku křesťanku a změnil i svou víru. Tatínek ho tedy šetrným způsobem vydědil. Ricardo zděděné množství obchody zvýšil na několik milionů liber. Dostalo se mu do ruky Bohatství národů, které ho ovlivnilo, začal se zabývat ekonomickou teorií (ve vysokém věku).

Jediným Francouzem mezi Angličany byl J. B. Say. Byl vystudovaným podnikatelem. Později profesorem na VŠ. Jeho hlavní přínos je tzv. Sayův zákon trhu, o jehož platnosti se přou ekonomové dodnes. Tvrdil, že každá poptávka vyvolává nabídku a naopak. Proto neexistuje dlouhodobá disproporce mezi agregátní poptávkou a nabídkou. Jestliže se nějaké zboží neprodá, zlevní se a prodá později. Patrně Sayův zákon v původní verzi neplatí. Velká hospodářská krize vyvrátila jeho původní verzi. Novější verzí je: lidé dostanou důchody za prodej výrobních faktorů (půda, práce, kapitál) a tyto příjmy buď spotřebují nebo je uloží v bankách a banky pak tyto úspory investují.

J. S. Mill - v 7mi letech překládal z řečtiny, v devíti letech psal filosofické eseje. Byl velice vzdělaný. V politické ekonomii udělal veliký zmatek. Do značné míry inklinoval k tomu, že podporoval silné odbory, které mají být protiváhou monopolu. Dochází k rozštěpení politické ekonomie na dva směry: neoklasickou ekonomii a marxistickou ekonomii.

Žádné komentáře:

Okomentovat