Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Firemní anal

Firemní anal (analýza titulů).
analyticky stanovit správnou cenu akcie (vnit. hodn.), porovnat s tržní. Správná cena zahrn. současné i očekávané zisky, a další faktory v odvětví i globální. Vnitřní hodnota se může měnit (skoky po urč. období), skutečný kurz by okolo ní měl kolísat, neměl by se dlouhod. odchylovat. Valuation – dělá analytik, Pricing – děje se na trhu. Kolísání (velikost kolís. okolo vnitř. hodnoty je ovliv. efektivností trhu). Smart money dokáží odhad. vnitř. hodn, ostatní kopírují chování, nerozumí tomu a jsou celkově neúspěšní. Metody stanovení vnitř. hodnoty akcie: dividendové diskontní modely, ziskové modely, modely s cash flow, bilanční modely, historické modely, kombinované + ostatní modely.
div. disk model s nulovým růstem P = V = D / k nekonečná doba držby, jinak by obs. prodej.cenu akcie na konci.
gordonův vzorec konst. růst P = V = D1 / (k – g)
extrémní citlivost na vstupní data. g = ROE * b (rentab vlast jmění . míra zadrž zisku)
Vícestupňové modely – spočítám hodnotu první fáze (konečná – SH dividend které se ročně zvyšují . (1+g), přičtu druhou fázi – dividenda v roce zač. druhé fáze krát míra růstu č.2, ve jmenovateli k – g2, celé je to diskontováno. Možnost uvažovat směny ve vývoji. Složitější model i odhady více parametrů.
ziskové modely: - pracují s veličinou čis. zisku a z něj počít. vnitř. hodnotu. Běžné P/E, Sharpovo P/E, dosadím do divid. vzorce výpl. poměr ... = E1 . p / (k-g), vydělíme E1.
Pokud je sharpovo P/E větší než běžné, jde o podhodnocenou akcii a naopak. kritika: chce to modely které se starají o budoucnost.
Price / sales ratio – výhoda: lze použ. i když firma dosahuje v daném roce ztrátu.
Modely s cash flow:
diskontují budoucí pen. toky k současnosti. Čis. peněžní toky z provozní činnosti. Přičít. odpisy. Odčít. Splátky dluhů. (viz metody z katedry Financí podniku :-).
Bilanční modely – jednoduché, průkazné, ale omezená vypov. schopnost – nerespektují časový faktor. Business value = Aktiva – závazky.
V0 = BV / počet emitovaných akcií.
Použití: u firem s neveřej. obchodováním, tam kde to zák. o oceň. majetku nařizuje. Lze také přecenit účetní hodnotu na tržní ceny. Pak opět porovnáme s tržn. hodnotou akcie.
Likvidační hodnota = aktiva v likvid. cenách – závazky – likvidační náklady a poplatky brokerům či právníkům. Reprodukční – spočítám si tobinovo q, pokud q < 1, podhodnocená akcie, kandidát na převzetí. Substituční hodnota – použ. hodnoty P/E, P/BV podobných jiných firem k ocenění své firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat