Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kritéria výběru finanční a reálné investice

Kritéria výběru finanční a reálné investice.
- bohatství (čím větší bohat., tím větší popt. po investicích fin. i reál.)
- výnos (celk. suma příjmů které získám z inv. instrumentu). Míra výnosu v %. Buď jako zhodnocení minulosti nebo info pro budouc.
Ex post: r = ( P1-P0 + Div – Tax – CostTrans) / P0
Oček.výn.míra = Suma E(ri) . Pi (vážený průměr variant, váženo pravděpodobností výskytu dané varianty výnosu v budouc.)
- riziko – proměnlivost (variabilita) výnosu – také historická a budouc. Rozptyl minulých výnosností suma(kvadrát odchylek)/ počet pozorování, směrodatná odchylka je odmocninou z rozptylu. Ex ante rozptyl – kvadráty odchylek násobím pravděpodobností a sčítám – opět jde o váž. průměr, tentokrát průměr kvadratických odchylek. Variační koeficient – použ. při rozdílném rozsahu veličin, který vadí při objektivním posouzení velikosti rizika. CV = rozptyl / průměr. Riziko je systematické neboli tržní, a nesystematické neboli jedinečné. Různá rizika: politické riz. ekonomické riz., riz. pohybu dev. kurzu, riz. nelikvidity že prodám nevýhodněji když potřebuji rychle hotovost, riz. pohybu úr. míry, riz. inflace, riz. událostí, jedinečné riz. (např. podnikatelské), finanční riz., nelikvidita instrumentu když ho nikdo nebude chtít, riz. managementu – ztr. ze špat. rozhodnutí, roz. konverze či předčas. odkupu. Jedineč. riz. lze snížit diverzifikací. Systematické o něco možná mezin. diverzifikace nebo reál. aktiva.
- likvidita – schopnost přeměnit inv. instrum na hotovost velmi rychle, s minim. transakčn. náklady. Pro investora je lepší když má inv. instr. větší likv., měřit pomocí transakčních nákladů tj. poplatků apod. a nebo objemu obchodů na trzích. Větší objem=> menší spread (výhodnější pro účastníky, méně pro market makery), likvidnější trh.
- jejich vzájemný vztah (CAPM – SML – oček. výn. míra a beta faktor)
- magický trojúhelník: vel. výnos je spojen s vel. rizikem, dobrá likvidita znamená menší výnos, malé riziko a dobrá likvidita ==> malý výnos
Nejnižší riziko při stejném výnosu.
Nejvyšší výnos při stejném riziku.
Viz nadhodnocené a podhodnocené trž. instrumenty. Přímka trhu cen. papírů.
Investoři se rozhodují dle svých preferencí, které jsou ovlivněny mírou jejich rizikové averze. Množina efektivních portfolií (severozápadní hranice).

Žádné komentáře:

Okomentovat