Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Technická akciová analýza a psychologická akciová analýza

4. Technická akciová analýza a psychologická akciová analýza, jejich podstata, oblasti, metody, cíle, oblasti využití, datová základna.

Technická analýza zkoumá minulý vývoj kurzu a na základě toho se snaží odhadnout trend, případně jeho změnu, okamžik vhodný k nákupu resp. prodeji. Je vhodná pro krátké čas. období. Cca do jednoho roku. Nehledá vnitřní hodnotu – tvrdí že nelze spočítat. Poptávka a nabídka na trhu obsahuje všechny známé inforamce (fundament. + neracionál. faktory – tato informace se promítá do hodnoty kurzu každý den). T.A. není náročná .- nutno mít jen čas. řadu kurzů, objemy obchodů, nebo urč. index. Jde o statistickou analýzu.

T. A. – předpokládá, že lze identifikovat trendy – směry ve vývoji kurzu. (staví se proti efektivitě trhu – ef. trh: žádné trendy ale skoky).
Býk. Medvěd. Trend je tvůj přítel. Tech. anal. nejde nikdy proti trendu. Až reaguje na změny a zakolísání. Lze použít na jakýkoli instrument kdy máme čas. řadu, široká paleta nástrojů. Princip většiny metod jednoduchý a s použ. SW rychlé. nenároč. na dat. základnu. Grafy a metody mohou být použ. na růz. časové periody.

Nevýh. TA: tech. indikátory se zpožďují, některé sign. nejsou jednoznačně interpretovatelné, některé signály jsou falešné (objemové indikátory if malá likvidita)
historie a formace ve vývoji kurzů se přesně neopakují
nelze vypočítat vnitřní hodnotu akcie a provést stock picking
mnohdy závisí na subj. úsudku analytika
na slabě efektivním trhu je tech. analýza nepoužitelná
Teze vešk. info v kurzu. Existujících vzorů v pohybu. Historie se opakuje – podstata člověka je podobná, reakce lidí jsou podobné, podobné schémata vývoje.

Dow theory:
dva indexy DJRA, DJIA- železnice a průmysl-signály by se měly vzájem. potvrzovat – zachyc. vývoj trhu. Primární trend (dlouhod. cca 1 rok), sekundární (1/4 až ½ roku), terciální trend (nevýznamná krátkod. kolísání). Defin. býčího trendu – každý další vrchol je větší než předchozí, každé další dno je vyšší než předch. Medvěd naopak nižší.
Vývoj objemu + kurzu. Velký objem a růst ==> býk je silný. Růst ale objem klesá – býk je oslaben-možná změna. Růst objemu a pokles kurzu – silný medvěd.

Dowova linie – udělat si trubku pokud kurz kolísá na nějaké úrovni- sledovat kam tu trubku pak prorazí – nahoru (býk) či dolů (bude medvěd). Funguje jen pro velké změny, menší signály někdy nedá, někdy dá falešné. Sleduje jen indexy, neřekne nic o jednotlivé akcii. O délce trendu nám nic neřekne. Opožděné signály.


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat