Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Keynes

Keynes:
investování je krátkodobě ovliv. psycholog. vlivy.
výstřední postavy: když úspěch je hrdina, když neúspěch zatracení
zbytek se chová s davem.
Dva druhy myšlení: spekulace, podnikavost (pokud je spekul. v menšině – jen jako mýdlová bublina na podnikavosti, je to ok, pokud ne, omezit přístup spekul. na trh – regulace, daně, zvýš. trans. nákl). Spekulace: úsudky o chování ostatních. Chovám se ne tak, jak si myslím že je správné, a jak se podle mě bude trh vyvíjet, ale podle toho jak si myslím (obávám se) že se bude chovat dav. Individuální investor je ovliv. masovou psychologií, podléhá náladám (optimismus, pesimismus apod.).
Profes. investor – také psychol. vlivy, snaží se jednat tak aby to mělo úspěch u davu (publika). Pokud většina investorů souhlasí s úrovní ceny, pohoda. Jakmile se názor většiny změní – změna kruzů.

Teorie spekul. bublin – kurzy se často odchylují (i výrazně) od vnitřní hodnoty, aniž by pro to bylo fundam. vysvětlení, určitou dobu to trvá, pak bublina praskne a kurz se vrátí k vnitřní hodnotě. Tragické bubliny – nadměr. růst a pak pokles. Dobrá bublina – pokles a pak neočekávaně rsůt. Samovyplňovací charakter: jsou tak dlouho jako trvá optimismus. Teorie ještě většího blázna – účast na bublině která je před vrcholem – ví to, myslí že ještě vydělá a vyskočí dřív než to praskne. I. Newton: Neumím spočítat šílenství davu.
Tulipánové šílenství, 19. stol: bublina nemovitostí, 29.10.1929: Krach New york, 19/10/1987: obrovský pokles za jeden den. Filtry (+-3%) Asijská chřipka 97. Malá bublina u nás 93-94. Technol. bublina – 2. pol 90. let – březen 00.

Hlučné obchodování:
2 skupiny- arbitražeři a traders (široká veřej.). Traders využívají horké tipy, působí chaoz a šumy, podléh. panikám a optimismu. Arbitražeři se snaží využ. arbitráže k zisku, jsou riz. averzní, rozhod. dle fundam. anal. – když vidí riziko, utlumí obchody, a trh ovládne chaoz a kolísání. Neplatí zák. jediné ceny.

Epsteinová, Garfiled. Typy investorů: maskovaný, depresivní, pomstychtivý, hlučný (úzkostlivý), paranoidní, konfliktní – zařadit se do typu a uvědomit si to, vyvarovat se typických chyb.

viz výše:
Keynes
Teorie spekulativ. bublin
Teorie hlučného (noise) obchodování
Drasnar - ??
Epsteinová, Garfield.

Žádné komentáře:

Okomentovat