Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charts – grafy

Charts – grafy:
- Line chart (čárový graf – zaznamenáv. uzavírací kurz každého dne). Formace signalizující změnu trendu – hlava a ramena. Potvrz. trendu: vlajky, prapory, klíny.
- Bar chart (sloupcový graf). Dělají se svislé čárky se zanesením max. a min. denního kurzu a otev. příp. uzav. kurz. Použ: Při hledání gapů – prázdných míst. Vidíme že nám to někam utíká.
- Point Figure Chart (křížky a kolečka). Sleduje rychlost růstu a její vývoj. Zrychlení růstu – signál k nákupu. Zrychlení poklesu signá.l k prodeji. Umožňuje číst jen významné trendy, nevýznamné odfiltrovat.
- Svíčkový graf. – opět jako čárový – minimum a maximum denního kruzu, prázdné svíčky = býk, vyplněné = pokles.
- EQUI VOLUME – soubor obdélníků (vysoký a úzký znamená silný trend, široký a nízký znamená body obratu). Šírka je objem obchodů, výška je změna kurzu.
Technické indikátory – statistické metody:
- klouzavé průměry (např. jak kratší klouz. prům. protne dlouhodobější průměr s větší periodou).
- Když kurz protne hodnotu průměru zezdola, jde to nákupní signál.
- Délku průměrů (200 dnů, 100 dnů, 15-50 dnů – dle charakteru trendu který chceme zkoumat. (primární/sekundární/terc.)
- Oscilátory (momentum) (měří sílu trendu)
- Objemové indikátory (cena roste, vel.objemy-silný býk..), sentiment indikátory (blízko psych. chování davu – zachov. se opačně-anticykl., popis chování smart money-chováme se stejně), Indexy –např. short sales ratio ISS = SSměs/objem všech denních obchodů (nyní prodej akcií kt. nevlastním na termín 3-6měs, budu muset koupit za 6 měs abych splatil věřiteli – spekuluji na medvěda (že v bud. koupím levně), když ISS roste, znamená to že roste počet spekulantů na medvěda, ve skuteč. bude za 6 měs. býk, jak budou kupovat ty papíry. Put/Call ratio – put/call opce-předpověděl krach 87. Barrons Confidence Index – výnos státních dluhop/výnos korp. dluhop DJIA – chování dluhop. trhů je chytřejší a rychlejší než akciových Roste-li index směr k maximu (k jedné), je možné očekáv. býčí trend, konjunkturu na akc. trzích za 1-11 měs. (problém: odhad zpoždění). Advance-Decline (vytvořím si vlastní index z vybraných titulů a počítám počet titulů které rostly(+), které klesaly(-). Pokud A-D roste, a DJIA také roste – pokrač. býk. Zajímavé: pokud DJIA roste a AD klesá- přehupuje se býk na medvěda – předpovědělo pokles v r. 87. Pohyb DJIA je línější než pohyb menších akcií –Předbíhá – proto může fungovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat