Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hospodaření

Hospodaření: výnosy z pojistného (předeps. pojistné), výnosy z umístění prostředků tech.rez., náklady na poj. plnění, pořiz. náklady na poj.sml(provize,rekl. výdaje), správní režie.
Rozhodující část pasiv tvoří technické rezervy. (výrazněj. u životních pojišťoven – kolem 80%). V aktivech je finanční umístění – instrumenty investičního portfolia pojišťovny, a pohledávky (zejména předepsané pojistné).

(čistá rizika (uvažujeme jen negativní odchylku od očekávaného stavu), nahodilost a charakter že není podstupováno dobrovolně či není subjektem úmyslně zvyšováno – sázkové hry, investování apod).
solventnost: (dle zákona o poj):
schopnost pojišťovny nebo zajišťovny trvale zabezpečit vlastními zdroji úhradu závazků z pojišťovací nebo zajišťovací činnosti,

Solventnost – viz zákon o pojišťov, prov. vyhl., Solvency II. Jde o kapitálovou vybavenost pojišťovny (různé ukazatele) – schopnost pokrýt svý ztráty vlastními zdroji – kapitálem. Min. zk pojišťoven viz též zák. o pojišťov. – dle toho které činnosti provozuje. Pokud souběh – sčítá se? nebo se bere ta vyšší částka? zjistit
význam solv:
- získané pojistné musí být spolehlivě jinvestováno takovým způs, který je možné lehce realiz. do doby, kdy pro pojistitele vznikne povinnost uskutečnit pojišť. služ.
- praxe nemusí potvrdit (především u riz. poj) správnost odhadovaných závazků oproti skuteč. poskyt. poji. náhradám
- Rozdíly ve výnosech z investic (zejm. u rezervotv. pojištění) mohou mít vliv na výplatu sjedn. poj. částek.

Skutečná míra solventnosti: vyjadřuje výši vlastního kapitálu pojišťovny, kterou má pojišťovna objektivně k dispozici pro účely krytí svých závazků. Tato skutečná míra solventnosti se zjišťuje na základě bilance pojišťovny, přitom skuteč. míra solv. zahrnuje násl. položky:
- splacený zákl. kapitál
min. výše ZK pro neživ
min výše ZK pro živ
- polovina nesplaceného ZK
- kapitálové fondy
- zákonný rez. fond
- ostat. fondy ze zisku
- zisk/ztr.
- tiché rezervy

Žádné komentáře:

Okomentovat