Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Specifika v hospodaření pojišťoven

15. Specifika v hospodaření pojišťoven. Rizika v činnosti pojišťoven, solventnost pojišťoven.
hospodaří s cizími zdroji, plnění je následné a nejisté (někdy pojišťovna nevyplácí nic-když se nestane poj. událost). Pracuje s rizikem. Význam rezerv.
Pojem pojistně technické rezervy je úzce spojen s hospodařením pojišťoven, jde o jeden ze základních nástrojů v rámci hospodaření pojišťovny. Bez využití technických rezerv by pojišťovna nemohla efektivně fungovat. Technické rezervy ve své podstatě zahrnují peněžní prostředky, které pojišťovny budou potřebovat v následujících obdobích na výplatu pojistných plnění.
Rizika: pojistně technická – změny v rizicích a škodním průběhu (náhodné, trendové=posun dlouhodobého průměru). jiná rizika
Rizika – od str. 79-87 !!!!!!!!!
pojistně technické riziko – náhodné riziko (normální náhodné, katastrofální náhodné), riziko změn (změny cyklic., trendové, nepravidelné). Vyrovnání se s PTR: dokonalejší matem. modely, využ. franšízy..), nebo vyrovnání rizik rozložením na vět. území, diverzifikace rizik – rozložit – krytí široké škály růz. rizik, tvorba výkyv. rezerv, přenesení rizik na další pojišťovací instituci-hlavně pomocí zajištění.
Riziko investičního portfolia – spojeno s otázkou výběru správných investic pojišťovnou přiinvestování rezerv z hled. bezpečnosti a výnosnosti.
Riziko zajišťování – možnost nesolventnosti zajistitele
Riziko nesolventnosti pojišťovny – riz. neschop. úhrady závazků poj. (zejm. z poj. smluv, vůči klientům) z dlouh. pohledu – shrnuje i působení rizik předcházejících.
Aktiva nedostatečná z hled. potřeb krytí pojistných událostí. V posl. době nepříz: zhorš. ziskovosti poj., katastrofic. události, pokles výnosových měr (pokl. úr.měr), uvolňov. regulace v pojišťovnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat