Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Doplňkové formy pojištění

Doplňkové formy pojištění:
- mají dopad na pojistné plnění, používají se pro stimulaci pojištěných ke snížení škodního průběhu a tím ke sníž. poj. plnění – tj. výhodné pro pojišťovnu pokud vede ke změně chování klientů (hrozba když budu mít poj. udál, budu také platit). Platí ale také vztah, že čím větší franšíza nebo spoluúčast, tím nižší je pojistné (vidina odměny, když se mi nic nestane, platím nižší pojistné).

excedentní franšíza:
částka kterou pojištěný hradí z každého poj. plnění které mu má být vyplaceno. Je stále stejná, ať je plnění jakkoli velké. Hradí se jen částka která překračuje (exceed) tuto franšízu. Např. dopravní pojištění.
integrální franšíza:
do výše IF se pojistné plnění neposkytuje, nad jejich výši se vyplácí dle nějaké základní formy pojištění. U podnikatelských rizik. Vyloučení malých škod z poj. plnění.
procentní spoluúčast:
pojištěný se podílí určitým procentem na úhradě škody. Intenzita pojistné ochrany je při jakékoli výši škody konstantní ve výši (1 – procentní spoluúčast).
časová franšíza:
např. po určitou předem danou dobu od sjednání nebude vyplaceno pojistné plnění – např. u životních pojištění; nebo: u pojištění kdy se pojist. plnění vyplácí po dobu trvání potřeby, je sjednána dobu během které nebude vypláceno – např. u nemocenského poj., nebo přeruš. provozu – např. prvních 14 dní ne, pak se začne vyplácet dle smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat