Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vliv finanční, investiční a dividendové politiky na tržní hodnotu firmy

Vliv finanční, investiční a dividendové politiky na tržní hodnotu firmy, popř. akcií.
Základní cíl a.s. dle teorie –
maximalizace tržní ceny akcií
(maximalizace zisku nevyhovuje – nerespektuje riziko a časovou hodnotu peněz, je krátkodobá)
P = D / k (dividenda / úroková míra k diskontování bud. věčných toků)
Finanční politika:
Dividendu ovlivňuje veličina zisku – odlišit běžný a mimoř., účetní a skutečný, nelze prognóz na delší dobu – pozor na Gordonův vzorec s konst. mírou růstu.. Je žádoucí aby byly výsledky a dividendy stabilní, nebyly negativní výkyvy, aby investoři neprojevovali nespokojenost výprodeji akcií (sníž. ceny a trž. hodnoty).
Vliv finanční struktury na trž. cenu akc. – struktura pasiv (vlastní, cizí) – zadluženost. Hypotéza nezávislosti – Modigliani Miller I. (je to jedno), Hypotéza závislosti MM2 – čím větší zadluženost, tím lépe pro trž. hodnotu. Umírněná pozice: pokud použiju ciz. kapitál, je to levnější, existuje daňový štít z dluhu (náklady na úvěr daň. uznatelné). Celkové WACC nejprve klesají. Pak ale začne mít firma problémy s náklady fin. tísně – málokdo ji bude chtít půjčit kvůli vys. zadluženosti a riziku, nebo draze. I akcionáři budou po vzoru věřitelů požad. více. WACC se zvyšují, trž. hodnota firmy klesá (odchylka od MM2). Jaká úroveň zadluženosti je optimální? Rentabilita vloženého kapitálu < úrokové náklady ==> firma je již předlužena. Rentab > úr. nákl ==> firma se ještě může více zadlužit. Rentab = úr.nák ==> optimální zadluženost.
Divid. politika:
dividendová neutralita – udržovat divid výpl. poměr = D / E, akcionáři je jedno, v jaké formě dostane odměnu (divid. či kapitál.zisk), pokud je velikost stejná.
prodivid. hypotézy: čím vyšší div. výpl.poměr, tím lépe. Investoři vidí v dividendě menší rizko než v zadrž. zisku. Vrabec v hrsti.
protidivid. hypot: zvyšování DVP může být nevýhodné z hlediska zdanění (mírněji jsou zdaněny dlouhod. kapitálové zisky než dividendy), signalizační efekt že už je podnik ve fázi dospělosti a na trzích se kupuje budoucnost (negativ.). Irac. management – podnik se zbavuje potenciálu pro další rozvoj.
Investič. polit: úspěšná inv. poj ==> růst ceny akc, neúspěš inv. pol ==> pokles ceny akc.
Sledování časové hodn. investic nebo urč. ukazatele – pokud kladná ČSH, cena akc. bude růst. Ukazatele P/E ratio, P/BV úč. hodnota, P/S tržby.. Pokud ukaz. porostou, předpokládá se optimismus investorů (růst cen akc.).
P/E = kolik peněžních jednotek je investor ochoten zaplatit za jednu jednotku zisku. Vysoké růstové příležitosti firem. Kvalitní management apod. Vysoký P/E je pozitivní signál.

Další vlivy na cenu akc: kvalita managementu – if schopný, cena akc. roste.

Žádné komentáře:

Okomentovat