Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Průběh delfské metody:

1. Dotazníky rozeslané poštou - formalizace, odstranění vlivu osobností a ostýchavosti
2. Následují další kola dotazů, které doplňují a zpřesňují výsledky kola prvního-
3. Inklinace ke shodě - používá se medián jako indikátor shody
Cíl: zjištění příčin a okolností, nikoliv kdy se co stane. Odhad budoucí události, dosáhnout souhlasu, zjistit příčiny rozporů, získat expertní odhady, komunikace mezi vědou a praxí.
Pravidla:
• Počet členů: 15-25 odborníků
• Odměny za vrácené dotazníky
• Vyhnout se dvouznačnostem
• Max. 25 otázek,
• Lze měnit složení skupiny, doba trvání 2 měsíce, max. 4 kola, při neshodě svolat panelovou diskuzi.

Brainstorming
- používán k vyvolávání množství námětů (proto se česky užívá termín "burza nápadů") a k řešení problémů v tvořivé, uvolněné atmosféře řešitelské skupiny, v níž platí zákaz kritiky a ironie. Má různé modifikace, např. známe brainstorming:
• didaktický, kdy problém postupně zpřesňujeme a konkretizujeme
• destruktivně konstrukční, v němž nejdříve vytipujeme slabiny výchozího objektu
• integrační, kdy každý člen skupiny připraví svůj námět na řešení, pak se skupina snaží integrovat první dva nápady v jeden s využitím předností obou námětů, poté se přiřadí třetí námět atd.

Braiwriting (písemná diskuse)
Náměty se píší na arch papíru. Každý člen týmu dostane čistý arch, na který napíše ve velmi omezené době (např. 5 minut) určitý počet námětů (třeba tři). Pak podá svůj arch sousedovi po levici a vezme arch od souseda po pravici. Na něj připíše další tři náměty, buď zcela nové, nebo inspirované již napsanými náměty. Tak obejde každý arch všechny členy skupiny. Ta pak všechny náměty vyhodnotí. Pro začátečnickou skupinu je metoda velmi vhodná.
Dobře a špatně strukturované problémy
- na nejvyšší úrovni se řeší především nestrukturované problémy (informace se získávají především pomocí metod rozhodování za rizika a nejistoty tzn. heuristických metod) . Naopak problémy na nejnižší řídící úrovni jsou většinou rutinní a dobře strukturované a vyžadují pouze malou rozhodovací volnost.

Fotr, Dědina: Manažerské rozhodování

Žádné komentáře:

Okomentovat