Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alternativní klíč

Kandidátní klíč, který není primár­ním klíčem. V uvedeném příkladu klíč rodné_číslo.

Ostatní, neklíčové atributy bývají některými autory oz­načovány jako deskriptory ([Teorey 1990]) nebo kvalifikátory ([Occardi 1992]).

Cizí klíč. Klíč entity, který je současně primárním klíčem jiné entity. Například číslo_objednávky, které je primárním klíčem entity OBJEDNÁVKA, je součástí primárního klíče entity POLOŽKA_OBJEDNÁVKY, jako její cizí klíč: číslo_objednávky*, číslo_položky#. Graficky se cizí klíč označí symbolem * doplňujícím jméno atributu.

Slabá entita. Entita, jejíž primární klíč obsahuje cizí klíč. To znamená, že neexistuje žádný vlastní atribut (jed­noduchý či složený), který by výskyty dané entity jednoznač­ně identifikoval. Všechny výskyty slabé entity tedy závisí na existenci jiné (silné) entity. Graficky se slabá entita vyznačuje zdvojeným obdélníkem (viz včetně příkladu obr. 21).

Neklíčové atributy se nazývají deskriptory, nebo kvalifikátory.

Hierarchická struktura

Je nejstarší databázová koncepce a nejznámější v systémech IMS firmy IBM.

Základní konstruktory:

Věta. Souhrn polí, která zahrnují informace o entitě či vztahu. Graficky se vyznačuje obdélníkem s vyznačením struk­tury polí. Věta má své konkrétní výskyty odpovídající jednotlivým výskytům entity.

Žádné komentáře:

Okomentovat