Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metodiky a metody analýzy a návrhu informačního systému

Obecné principy metodik. Základní typy životních cyklů vývoje IS (vodopádový postup, přírůstkový postup, interaktivní postup) a jejich srovnání. Druhy metodik vývoje IS (členění dle formy a oblasti použití). Současné trendy ve vývoji metodik.

Obecné principy metodik tvorby IS

Bez ohledu na různé možné účelové varianty, by měla každá metodika tvorby IS vycházet vždy z následujících základních principů:

  1. orientace na cíle a problémy. – Základním východiskem při tvorbě IS je hledání prvotních cílů a problémů v organizaci a z toho odvození cílů IS. Realizace tohoto principu je hlavním účelem prvních etap vývoje IS.
  2. účast zadavatele projektu – odpovědnost za obsah IS (co bude IS řešit) má vedení organizace, pro kterou je IS vytvářen. Vedení organizace proto musí být aktivně zapojeno po celou dobu vývoje IS, musí být informováno o všech problémech a řešení těchto problémů musí být společným řešením jak tvůrců systému, tak vedení organizace. Bez splnění tohoto předpokladu nelze vývoj IS )úspěšně realizovat.
  3. klíčové dokumenty a jejich schvalování – výsledkem činností při vývoji systému jsou písemné materiály (dokumentace vývoje a správy o vývoji předávané vedení organizace). Některé z těchto písemných materiálů jsou tzv. klíčové dokumenty – podléhají schválení ze strany vedení. Bez schválení a potvrzení správnosti jejich obsahu není možné ve vývoji systému dál pokračovat. Tímto je už předem zajištěna naplánovaná účast vedení (zadavatele) organizace (viz bod 2)).

Žádné komentáře:

Okomentovat