Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Programové vybavení počítačových systémů

Základní členění programového vybavení počítačových systémů.

Typy programových produktů – jejich principy, funkce a oblast využití. Podstatné vlastnosti aplikačního software. Moderní rysy a specifika zavádění a inovací informačních systémů.

. Základní struktura počítačového systému

Počítač (označovaný jako systém zpracování informací) slouží ke zpracování informací dle předem určeného postupu (programu) uloženého v hlavní paměti počítače. Zabýváme se tzv. číslicovými počítači, v nichž je uložená a zpracovávaná informace vyjádřena binárně, tj. bity.

V této části si uvedeme pouze základní strukturu počítače. Jeho jednotlivé části budou popsány blíže v odpovídajících kapitolách. Má níže uvedené základní části.

Hlavní paměť – slouží k uložení programů i dat, které jsou přímo z ní postupování ke zpracování do procesoru počítače.

Procesor (CPU – Central Processing Unit) slouží k vlastnímu zpracování informací.

Skládá se ze 2 základních částí:

- řídící části (řadič), který zajišťuje řízení počítače (často jen procesoru, ostatní časti počítače mají vlastní místní řadiče, které jsou řadičem procesoru řízeny pouze globálně, tj. je jím jen zahajována požadovaná činnost) dle instrukcí uloženého v hlavní paměti.

- zpracovatelské části ALU (Aritmetic Logical Unit) – aritmeticko-logická jednotka, která slouží k vlastnímu provádění aritmetických a logických instrukcí. Aritmetické instrukce provádějí základní aritmetické operace; logické instrukce provádějí ne-numerické operace, tj. logické operace (Booleovy algebry), zpracování znakových řetězců aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat