Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dále počítač zahrnuje:

- vstupní/výstupní zařízení. Tato zařízení slouží především ke komunikaci počítače s uživatelem a s vnějším okolím počítače. Převádějí obvykle informace z formátu vnitřního vyjádření v počítači do formy srozumitelné člověku (výstupní zařízení) či naopak (vstupní zařízení). Mezi tato zařízení lze zařadit i některá další zařízení, která plní speciální funkce (např. komunikační – modemy, koncentrátory).

- sekundární paměť. Představuje pomalejší paměť s větší kapacitou než hlavní paměť. Slouží k rozšíření hlavní paměti. Informace z ní se přemísťují do hlavní paměti, kde jsou pak zpracovány a poté opět příp. uloženy zpět do sekundární paměti.

Vstupní, výstupní zařízení a sekundární paměti označujeme obvykle jako „I/O systém“ zahrnuje přídavná zařízení, jejich řídící jednotky a programové prostředky potřebné pro provádění I/O operací.

Každá část počítače se vyznačuje určitou vnitřní organizací.

Způsob propojení jednotlivých částí počítače – CPU, paměti, I/O zařízení, sekundární paměti označujeme jako „organizaci systému“. Propojení spočívá ve využívání různých druhů sběrnic příp. kanálů (u střediskových počítačů) – této problematiky si podrobněji všimneme v kapitole 8 a 10.

Žádné komentáře:

Okomentovat