Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bez ohledu na různé možné účelové varianty, by měla každá metodika tvorby IS vycházet vždy z následujících základních principů:

8. Vývoj probíhá z hlediska všech úhlů pohledu na systém – v etapě je nutné analyzovat a navrhovat na odpovídající úrovni podrobnosti:

· Data (jaká data jsou potřeba a jaká bude jejich struktura)

· Funkce (jaké funkce/procesy systém musí provádět)

· Organizace (jaká je stávající organizační struktura organizace a jak ji bude potřeba změnit vzhledem k cílům IS, odpovědnost za data a provádění funkcí/procesů)

· Sociální a psychologická hlediska (jaké jsou zvyky, jaká je stávající kvalifikace a zkušenosti, jaké jsou komunikační kanály, jaký bude dopad zavedení IS na pracovníky, příprava pracovníků)

· Technologie (typ a parametry HW, sítí, SW)

· Ekonomická hlediska (vztah nákladů a přínosů tvorby a provozu IS)

Prověření návrhu z hlediska všech těchto úhlů pohledu je jedním z měřítek úplnosti návrhu.

9. metodika tvorby IS by měla být postavena na běžně používaných a ověřených metodách a technikách vývoje IS a měla by být schopna vstřebávat veškeré nové poznání na tomto poli. To umožňuje především nejširší užití dostupných podpůrných počítačových prostředků vývoje IS (CASE). Současně to znamená, že každá metodika by měla být ve značné míře kompatibilní s většinou standardních metodik vývoje IS, jako např. SSADM, nebo SDM a zcela přirozeně i se systémy CASE podporujícími tyto standardy.

Žádné komentáře:

Okomentovat