Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravidla

· množiny kroků anebo procedur, které je třeba provést abychom dosáhli konečného cíle
· lze je vytvářet na základě analýzy řešeného problému a souvisejících faktů a konceptů
Heuristiky
· považujeme je za nejvyšší úroveň znalostí
· na této úrovni je expert schopen vytvářet nová pravidla určena ke zpracování různých, někdy dokonce unikátních okolností a problémů

Báze faktů – uchovává fakta o konkrétním problému z dané domény, který má znalostní systém předložený k řešení; jsou to specifická pravdivá tvrzení, charakterizující konkrétní specifický problém

Inferenční mechanismus = soustava kooperujících programů, zabezpečujících procedurální složku činností znalostního systému. Na úrovni symbolických výpočtů napodobuje způsobilost specialisty uvažovat; jsou v něm implementovány také obecné (tzv. doménově nezávislé) poznatky o způsobech řešení problémů, o odvozování nových poznatků ze starých, o způsobech komunikace s uživatelem, apod.

Nejpoužívanější třída znalostních systémů = pravidlové systémy (v nich jsou poznatky reprezentovány v podobě pravidel typu IF-THEN), patří zde klasické znalostní systémy (MYCIN, DENDRAL), ale také většina dnes používaných znalostních systémů.

Použitím pravidel vzniká tzv. inferenční řetěz pravidel, která na sebe navazují tak, že důsledek jednoho pravidle je předpokladem pravidla dalšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat