Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Síťová koncepce

Logická návaznost na hierarchickou. Začátek 80 léta. Nejznámější v systému IDMS firmy Culimanc cor. Koncepci rozvinul Bachman.

Základní konstruktory

Věta. Souhrn vzájemně souvisejících datových položek. Věta má své konkrétní výskyty. Datové položky mohou být jed­noduché, ale i opakující se skupiny (množina položek stejné­ho charakteru). Graficky se věta vyznačuje obdélníkem s uve­dením názvu a struktury položek (obr. 31).

Set. Vztah 1:n mezi dvěma větami. Je definován jménem, vlastnickou větou a členskou větou. Set má své konkrétní výskyty, které jsou tvořeny jedním výskytem vlastnické věty a obecně několika výskyty členské věty. Jeden výskyt členské věty může být pouze v jednom výskytu téhož setu. Se setem je dále spjat pojem členství v setu. Automatické znamená, že výskyt členské věty nově vstupující do databáze je automa­ticky připojen k odpovídajícímu výskytu setu. Manuální člen­ství pak vyjadřuje opak, přičemž výskyt věty lze připojit k výskytu setu kdykoliv na základě požadavku programátora. Povinné členství dále znamená, že výskyt členské věty nemůže existovat v databázi, aniž by byl připojen k některému výskytu příslušného setu. Volitelné je takové členství, kdy výskyt členské věty může existovat, aniž je zapojen do kte­réhokoliv výskytu setu. Pro každou členskou větu lze zvolit členství výběrem z první a druhé dvojice (například automatické-povinné). Pokud jde o zařazení výskytu věty do výskytu setu, lze zvolit setříděné zařazení věty podle hod­not zadaných položek, nebo zařazení před či za aktuální vý­skyt věty v setu, nebo jako první či poslední výskyt v setu. Graficky se set vyznačuje spojnicí spojující příslušné věty s uvedením jména setu obr. 31).

Žádné komentáře:

Okomentovat