Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Obecně prospěšné práce:

povinnost odsouzeného provést práci ve stanoveném rozsahu práce k obecně prospěšným účelům ve prospěch obcí, státních nebo jiných obecně prospěšných institucí v zák. vyjmenovaných § 45 odst. 3. Je možné tento trest uložit v případě, kdy horní hranice trestu odnětí svobody nepřevyšuje pět let, neslučuje se s trestem odnětí svobody. Trest může být uložen v rozmezí od 50 do 400 hodin a pachatel je povinen jej vykonat osobně, bezplatně a ve svém volnu, nejpozději do 1 roku. Pokud povinnosti nesplní, soud může trest přeměnit trest na jeho zbytek na trest odnětí svobody!

c) ztráta čestných titulů a vyznamenání § 46 - má povahu vedlejšího trestu (odsuzuje-li pachatele za úmyslný trestný čin ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nejméně na dvě léta.

d) ztráta vojenské hodnosti § 47, § 48 - patří mezi vedlejší tresty. Odsouzenému se snižuje hodnost na vojína. Ztráty jsou trvalé.

e) zákaz činnosti § 49, § 50 – lze uložit jednak vedle jiného druhu trestu a jednak jako samostatný trest. Soud zakazuje pachateli výkon určitého zaměstnání, povolání, funkce nebo činnosti, ke které je třeba zvláštního povolení (např. zákaz řízení motorových vozidel), kdy tuto činnost pachatel zneužil nebo využil ke spáchání tr. činu. Trest lze uložit na od dobu jeden rok až deset let.

f) propadnutí majetku § 51, § 52 - lze uložit jednak vedle jiného druhu trestu a jednak jako samostatný trest. Je možné tento trest uložit v případě odsouzení k výjimečnému trestu, v případě odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za závažný TČ jímž se pachatel snažil získat majetkový prospěch a v případě, kdy zákon ve zvl. části uložení tohoto trestu dovoluje. Propadnutí postihuje celý majetek odsouzeného nebo jeho část, kterou soud určí. Nevztahuje se na prostředky, které jsou nezbytné k uspokojení životních potřeb, vlastníkem se stává stát

g) peněžitý trest § 53, § 54 - v případech, kdy pachatel úmyslnou TČ získal nebo se snažil získat majetkový prospěch. Peněžitý trest se ukládá ve výměře od 2 000 do 5 000 000,- , náhradním trestem je trest odnětí svobody až na dvě léta. Peněžitý trest propadá státu.

Žádné komentáře:

Okomentovat