Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásada vyhledávací (§ 2 odst. 5)

Zásada vyhledávací, podle které orgány činné v trestním řízení jsou povinny zjišťovat právně relevantní skutečnosti a vyhledat o nich důkazy i bez návrhu stran. Strany mohou být i nečinné, to však nezbavuje orgány činné v trestním řízení povinnosti zjišťovat relevantní skutečnosti. Nedostavení se obviněného k určitému úkony nebo nevyjádření se k určité skutečnosti nelze vykládat jako souhlas s určitým tvrzením.

Trestní řád počítá se součinností stran, a to jak v přípravném řízení, tak zejména v řízení před soudem. Každá ze stran může důkaz vyhledat, předložit nebo jeho provedení navrhnout. Skutečnost, že důkaz nevyhledal nebo nevyžádal orgán činný v trestním řízení, není důvodem k odmítnutí takového důkazu (§ 89 odst. 2). Se souhlasem soudu mohou strany důkaz také provést (§ 215)tzv. nesporné skutečnosti

Nespornými skutečnostmi rozumíme určité skutečnosti, o kterých mezi stranami není sporu, a proto nemusí být předmětem dokazování.

Zásada vyhledávací se neuplatňuje stejnou měrou ve všech stadiích trestního řízení. V plném rozsahu se uplatňuje v předsoudním stadiu trestního řízení – v přípravném řízení. Jen v omezeném rozsahu se uplatňuje ve stadiu předběžného projednávání žaloby. V řízení před soudem je zvýrazněna role a odpovědnost stran při zjišťování skutkového stavu, zejména strany žalobce – státního zástupce.

V odvolacím řízení se zásada vyhledávací uplatní v rozsahu, v jakém odvolací soud sám provádí dokazování. V přezkumném řízení na základě mimořádných opravných prostředků se uplatňuje zásada vyhledávací pouze výjimečně, neboť dokazování se neprovádí vůbec nebo pouze v omezeném rozsahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat