Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 20. Předmět a rozsah dokazování

Skutečnost, která má být zjištěna, se označuje jako předmět důkazu. Prostředek, který je používán orgánem činným v trestním řízení při dokazování skutečnosti, který je předmětem důkazem, se nazývá důkazní prostředek.

Důkazem v procesním smyslu je poznatek, kterým orgán činný v trestním řízení získal o předmětu důkaz. Procesním důkazem jsou tedy výsledky získané provedením ohledání, obsah výpovědi vyslechnutých osob, obsah listin nebo obsah zpráv zachycených jinak než písemně.

Každý procesní důkaz je vždy nutně spjat s určitou osobou (jestliže je tímto důkazem výpověď) nebo s určitou věcí (jestliže je tímto důkazem listina nebo jiná zpráva spojená s nějakým hmotným pokladem). Tyto osoby nebo věci nazýváme nositeli důkazů (pramenem důkazů).

Předmětem dokazování v konkrétní věci jsou okolnosti důležité pro trestní řízení v této věci. Za takové okolnosti je třeba pokládat okolnosti důležité pro rozhodnutí věci, okolnosti, které vedly k trestné činnosti nebo umožnily její provedení, i okolnosti důležité pro postup trestního řízení.

  1. výpověď obviněného a svědků

  2. znalecké posudky

  3. věcné a listinné důkazy důležité pro tr. řízení a ohledání

Pod pojem rozsah dokazování rozumíme okruh důkazů, které jsou třeba pro zjištění předmětu dokazování.

rozsah dokazování

  1. zda se stal skutek

  2. zda ho spáchal obviněný

  3. podstatné okolnosti, které mají vliv na posouzení nebezpečnosti činu

  4. podstatné okolnosti k posouzení osobních poměru pachatele

  5. podstatné okolnosti pro stanovení nároku na výši škody

  6. okolnosti, které vedly k tr. činnosti nebo umožnily její spáchání

Důkaz získaný nezákonným postupem nebo z donucení nesmí být použit v řízení.

Okruh okolností, které bude třeba v konkrétním případě dokazovat, je nutno tedy určit vzhledem k povaze tohoto případu, ale i vzhledem ke stadiu procesu, v němž se dokazování provádí. Tak např. v přípravném řízení mají policejní orgány povinnost dokazovat v potřebném rozsahu všechny základní skutečnosti pro posouzení.

V přípravném řízení – závisí rozsah dokazování na příslušné formě přípravného řízení závislé od právní kvalifikace skutku.


Žádné komentáře:

Okomentovat