Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 6. Subjekty a strany trestního řízení

jsou to ti činitelé, kteří mají vliv a vykonávají vlastní vliv na průběh řízení a kterým zákon k uskutečnění vlivu dává určitá procesní práva a stanové určité povinnosti. Subjektem jsou především:

1. orgány činné v tr. řízení (OČTŘ) - jimi jsou dle § 12/odst. 1 – soud, státní zástupce, policejní orgán: útvary PČR pro občany, pro tr. činnost policistů atd.: inspekce MV, vojáci: vojenská policie (příslušné orgány), vězeňská služba a BIS: pověřené orgány, celníci: celní orgány atd.

2. osoby, proti se kterým tr. řízení vede (§12/odst. 7-9) - podezřelý, obviněný, obžalovaný, odsouzený

3. obhájce - zvolený (§35 – 41), ustanovený

4. poškozený

5. zúčastněná osoba

6. zástupci zájmového sdružení občanů

7. orgány sociálně právní ochrany dětí

8. svědci, znalci, tlumočníci

9. zákonní zástupci (§34)

10. pomocné osoby: zapisovatelé, probační úředníci

11. osoby se samostatnými obhajovacími právy

Strana: §12/odst. 6 je ta, proti niž se vede tr. řízení, dále zúčastněná osoby, poškozený, státní zástupce, po nařízení hl. líčení se z obviněného stává obžalovaný.

trestní řízení: řízení dle příslušného zákona, tedy odvětví, které upravuje postup subjektů, dále zákonem upravený postup OČTŘ, dalších subjektů, popř. jiných osob (zájmová sdružení občanů)

předmět trestního řízení: zjistit, zda se stal skutek, zda je TČ, kdo je pachatel, právní kvalifikace dle obecné a zvláštní části, uložení a výkon trestu (možnost uložení ochranného opatření), popř. rozhodnutí o podmíněném zastavení, posouzení a rozhodnuté o nárocích poškozeného

Žádné komentáře:

Okomentovat