Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 8. Druhy trestů

jen zákon stanoví, jaký trest je možné za spáchání TČ uložit – to znamená, že jiné tresty, než ty, které jsou výslovně uvedeny v TZ, nelze pachatelům TČ ukládat.

  1. odnětí svobody

  2. obecně prospěšné práce

  3. ztráta čestných titulů a vyznamenání

  4. ztráta vojenské hodnosti

  5. zákaz činnosti

  6. propadnutí majetku

  7. peněžitý trest

  8. propadnutí věci

  9. vyhoštění

  10. zákaz pobytu

Tyto tresty mají jednak zabránit pachatelům v další TČ a výchovně tak působit nejenom na ně, ale i na ostatní občany.

a) odnětí svobody - je možné jej uložit za každý TČ

Forma nepodmíněného nebo podmíněného odsouzení. 1) Nepodmíněný trest odnětí svobody – přísnější sankce, kterou lez za spáchaný TČ uložit - trest odnětí svobody se ukládá nejvýše na dobu 15 let, nad rámec 15 let – výjimečný trest. Dolní hranice stanovena není, pokud zákon stanoví dolní hranici, lze snížit trest odnětí pod dolní hranici tr. sazby, soud tak postupuje, jestliže by potrestání pro pachatele bylo nepřiměřeně přísné a účelu trestu lze dosáhnout i trestem kratšího trvání. Mimořádné snížení trestu odnětí svobody je možné použít např.: u osob blízkých věku mladistvých a to s ohledem na jejich os. poměry nebo okolnosti případu.

Trest odnětí svobody se vykonává podle zvl. zákona ve věznicích a soud rozhodne o zařazení do příslušného typu věznice § 39,

čtyři typy věznic: s dohledem = za nedbalostní TČ, pachatel ještě nebyl ve výkonu trestu za úmyslný TČ

s dozorem = za nedbalostní TČ, pachatel již byl ve výkonu trestu

s ostrahou = za úmyslný trestný čin

se zvýšenou ostrahou = doživotí, nebezpečný recidivista

2) podmíněné odsouzení - výchovné působení a převýchova pachatelů méně závažných TČ. Soud sice uloží pachateli trest odnětí svobody, ale současně rozhodne, že se výkon tohoto trestu odkládá na určitou, zkušební lhůtu, která je stanovena v rozmezí 1- 5 let. Pokud se odsouzený během zkušební lhůty chová řádně, je mu uložený trest odnětí prominut. Pokud odsouzený nevedl řádný život během zkušební doby, soud rozhodne , že se trest vykoná. Podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody s dohledem - chování je kontrolováno. Dohled – pravidelný kontakt s úředníkem Probační a mediační služby – ten poskytuje odbornou pomoc k zajištění řádného života.

Žádné komentáře:

Okomentovat