Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 5. Působnost trestních zákonů

Působností se rozumí okruh společenských vztahů, ve kterých se tr. zákon uplatňuje. Platný je zákon, který byl navržen, projednán, schválen a vyhlášen podle ústavních předpisů a tím se stal součástí českého právního řádu.

Druhy působnosti: časová, místní, osobní

1) Působnost časová - hlava třetí §16 - trestnost činu se posuzuje podle zákona účinného v době, kdy byl spáchán; podle pozdější tehdy, jestliže to je pro pachatele příznivější. Pachateli lze uložit pouze takový druh trestu, který dovoluje uložit zákon účinný v době, kdy se o TČ rozhoduje, stejně tak jde o uložení ochranného opatření.

2) Působnost místní - §17

Podle tr. zákona se posuzuje trestnost činu spáchaných na území ČR bez ohledu zda je pachatelem TČ občan ČR či kdokoliv jiný. TČ je spáchán na území ČR: pokud byl TČ spáchán na území republiky i když a) k porušení nebo ohrožení zájmu došlo z části nebo zcela v cizině nebo b) následek nastal zde, i když jednání se dopustil pachatel v cizině.

Zásada teritoriality – vychází ze suverenity státu, podle které se v podstatě stíhají všechny TČ spáchané na státním území. I dočasný pobyt představuje povinnost podřídit se zákonům tohoto státu. Jejich neznalost zpravidla neomlouvá. Trestnost činu se posuzuje též, byl-li spáchán mimo území republiky na palubě lodi nebo letadla registrovaného v ČR.

Zásada personality- § 18 TZ - podle zákona se posuzuje i trestnost, kterou spáchal občan ČR nebo osoba bez státní příslušnosti, která má na jejím území povolený trvalý pobyt.

Zásada Ochrany - občan ČR nemůže být vydán cizímu státu k trestnímu stíhání ani k výkonu trestu.

Zásada univerzality § 20 TZ – trestný čin spáchal cizinec, který byl zde dopaden a není vydán do ciziny

3) Působnost osobní – TZ se vztahuje na všechny pachatele TČ. Některé osoby jsou však zcela vyňaty z působnosti tr. zákona - např.: prezident ČR – nelze zadržet či trestně stíhat, dále poslance senátory nelze tr. stíhat pro hlasování a projevy v poslanecké sněmovně nebo Senátu, dále nelze stíhat osoby, které požívají výsad a imunity podle zákona nebo mez. práva a soude Ústavního soudu.



Žádné komentáře:

Okomentovat