Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 2.Působnost trestního řádu

působností právní normy rozumíme vymezení okruhu společenských vztahů, v němž st. orgán vykonává svou pravomoc.

Rozlišujeme působnosti:

  1. časová

  2. místní

  3. věcná

  4. osobní

a) p. časová – určuje, kterou verzi zákona lze na daný případ použít, proces. norma působí vždy dopředu (neexistuje retroaktivita). Úkony v trestním řízení lze konta jen podle zákona účinného v době jejich prováděný, bez ohledu na to, kdy byl TČ spáchán - pokud začne trestní stíhání za starého zákona - pokračuje podle nového zákona - výjimka pouze v § 385 – 389, tedy v případech kdy je to pro pachatele příznivější

b) p. místní - platí na celém území ČR pro všechny osoby, které se na něm zdržují (týká se tedy jeho působnost i zastupitelství, palub letadel a lodí, kteří plují nebo letí pod českou vlajkou). TŘ je závazný pro všechny OČTŘ a pro všechny st. Orgány ČR bez ohledu, kde byl čin spáchán a bez ohledu zda obviněný je občan ČR nebo ne.

c) věcná – vztahuje se na všechna jednání mající znaky TČ, Jednání, které není TČ, nelze podle TŘ projednávat. Trestní právo procesní působí tam, kde se stal TČ. Nemá pravomoc v zákoně č. 200/1991 Sb. – Přestupkový zákon, pouze věc předá a od té chvíle začne působit správní právo

d) p. osobní - vztahuje se na všechny osoby na území ČR (výjimku mají ti, který požívají výsad mez. právo nebo diplomatické imunity).

Výjimku má např. prezident republiky, který není trestně odpovědný, může být žalován a souzen pouze pro velezradu na návrh senátu a to u Ústavního soudu; dále poslanci a senátoři, kteří nemohou být stíhání za projevy nebo hlasování v PS nebo Senátu – tato imunita platí navždy, k trestnímu stíhání za jiné činy musí vyslovit souhlas mandátový a imunitní výbor; soudci ústavního soudu a soudci a přísedící obecných soudů mají výjimku ve všem, co souvisí s jejich činností soudcovskou)

Vynětí: povinnost svědčit u všech výše jmenovaných osoby i pro přestupek nebo jiný správní delikt (o vynětí s konečnou platností rozhoduje nejvyšší soud)


Žádné komentáře:

Okomentovat