Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 4. formy trestné součinnosti

Případy, kdy se páchání trestného činu účastní více pachatelů nebo jiné osoby trestný čin pachatele úmyslně vyvolají nebo usnadňují spáchání TČ.

Rozlišujeme: obecné formy trestné součinnosti – spolupachatelství, nepřímé pachatelství a účastenství (tj. organizátorství, návod, pomoc) a zvláštní formy trestné součinnosti – např.: některé formy přípravy k TČ – spolčení a srocení a některé samostatné TČ

a) spolupachatelství - je spáchání úmyslného TČ více osobami (§9 odst. 2).

znaky: společné jednání směřující k následku úmyslného TČ a úmysl spáchat konkrétní TČ společným jednáním. (ke spáchání úmysl TČ § 3 odst. 3 TZ). Za spol. TČ odpovídá každá osoba jako by trestný čin spáchala sama.

Zánik trestnosti: pokud jeden spolupachatel dobrovolně zabránil TČ ostatních spolupachatelů, bude sám beztrestný a ostatní budou trestní, pokud se mu to nepodař, bude i on trestně odpovědný za spolupachatelství, pokud to po dokonání TČ oznámil, půjde o polehčující okolnost. b) Účastenství: úmyslná účast více osob na TČ, která je namířena proti témuž konkrétnímu chráněnému zájmu a směřuje k témuž následku TČ. (§ 10 tr. zákona). Je trestné pouze ve spojením s pokusem trestného činu nebo s dokonaným TČ.

formy účastenství: orgánizátorství, návod, pomoc k TČ

Organizátor - je ten, kdo spáchání trestného činu zosnoval nebo řídil (§ 10 odst. 1 písm.a) TZ), je trestně odpovědný za všechny TČ, které zosnoval nebo řídil, pokud došlo k jejich dokonání nebo alespoň pokusu.

Návodce - podstatou návodu je vyvolat u jiného rozhodnutí spáchat určitý TČ, musí směřovat k úmyslnému TČ individuálně určenému. Pomoc - musí směřovat k úmyslnému TČ individuálně určenému.

Rozlišujeme pomoc: fyzickou: např. zapůjčení mot. vozidla krádeží, opatření zbraně

psychickou: např. např. poskytnutí rady, slib pomoci před spácháním TČ

Účastenství je trestné zásadně podle téže trestní sazby, kterou TZ stanoví pro TČ, k němuž účastenství směřovalo

Zosnování- znamená navržení celkového plánu spáchání TČ, rozdělení úkolů mezi jednotlivé spolupachatele, vyhledání dalších osob atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat