Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z hlediska věcného představuje činnost podniku ...

Z hlediska věcného představuje činnost podniku tok statků (strojů, surovin, materiálů, hotových výrobků) a skládá se ze tří hlavních aktivit: zásobování, výroby a prodeje. Každá z těchto aktivit musí být zabezpečena finančními zdroji (penězi). Tok peněz má formu plateb - příjmů ne¬bo výdajů. Má obrácený směr než tok statků: zásobování a výroba jsou spojeny s vý¬daji peněz, prodej je spojen s příjmy peněz.
Kromě těchto základních toků plateb spo¬jených se zásobováním, výrobou a prodejem existují další finanční toky, které jsou spojené s rozdělováním zisku (vyplácení dividend), investicemi, výzkumem, vývo¬jem a technickým rozvojem aj. Věcné a finanční toky musí být ve vzájemném soula¬du: aby mohly být získány věcné statky (pokud nejsou samy přímým vkladem ¬např. pozemky, budovy, zařízení) a aby mohly probíhat všechny činnosti podniku, musí být zajištěny finančně (při věcných vkladech pořízení statků a jejich financová¬ni proběhne současně).

Získání (obstarání) finančních zdrojů, obecněji kapitálu, ve všech jeho formách a jejich použití k obstarání potřebných statků a k úhradě výdajů označujeme jako financování. Tento pojem budeme chápat v širším slova smyslu a zahrneme pod něj i všechny finanční operace při založení podniku, je¬ho rozšiřování, fůzi, sanaci a likvidaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat