Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dividendová

Rozhodování o způsobu užití zisku po zdanění. Ovlivňuje hodnotu firmy a její růst. Dělí se na tři skupiny. První říká, že zvýšení dividend přispívá k růstu hodnoty firmy, druhá říká, že za určitých předpokladů nemůže ovlivnit hodnotu firmy a třetí říká, že růst dividend vede k poklesu tržní hodnoty firmy. Nejuznávanější je neutrální (druhá) teorie. Firma přistupuje k vyplácení dividend dle velikosti zisku. Je-li dostatečný mohou být vyplaceny, není-li dostatečný, musela by to firma řešit poskytnutím úvěru nebo snížením hodnoty akcií a upsáním nových.

27.2.1. Typy finanč27.2.2. ního rozhodování
Chápáno jako výběr optimální varianty z alternativ. Vychází ze dvou hlavních zásad – zásada zhodnocení vložených finančních zdrojů a zásada hospodárnosti (minimum nákladů). Fáze rozhodování jsou: vznik, odhaleni a formulace problému; rozbor informací podkladů; stanovení alternativ řešení; stanovení kritérií pro výběr optimální varianty; hodnocení alternativ dle kritérií; posouzení nepřímých důsledků; výběr optimální varianty.
Dělíme ho na dlouhodobé ( o výši kapitálu, struktuře majetku, způsobu investování peněžních prostředků, způsobu rozdělení zisku) a krátkodobé (o struktuře složek oběžného majektu, formě krátkodobého kapitálu.
Rozhodování se děje za podmínek vnitřní finanční situace a předpokládaného vývoje okolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat