Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z pohledu uživatelů lze analýzu rozdělit ...

Z pohledu uživatelů lze analýzu rozdělit na externí (prováděna pouze z povinně zveřejňovaných dokumentů) a interní (k dispozici jsou veškeré účetní podklady). Externí slouží především obchodním partnerům bance, držitelům dluhopisů, investorům, burzovním makléřům, konkurenci, státním orgánům a auditorům. Interní slouží majitelům firmy, manažerům a zaměstnancům.

33.6. Zdroje vstupních informací pro finanč33.7. ní analýzu

Informace, ze kterých finanční analýza čerpá je možno rozdělit na : informace z vlastního podnikového IS, vnější finanční informace, kvantifikovatelné nefinanční informace (demografické studie, vývoj techniky a technologie), nekvantifikovatelné ostatní informace (osobní kontakty, ratingy, zprávy, komentáře manažerů).
Základem jsou informace z účetnictví. Ovšem ne vždy musí mít nejlepší vypovídací schopnost. Mezi nedostatky Rozvahy lze zařadit : nevykazuje současnou hodnotu majetku, různé metody odepisování vykazují různé zůstatkové ceny, některý majetek svou hodnotu neztrácí, ale naopak si ji zvyšuje, zásoby jsou oceněny v PC, majetek nezahrnuje aktiva jako jsou zaměstnanci, kvalifikace, zkušenosti, goodwill. Nedostatky Výkazu zisků a ztrát jsou : zisk je pouze účetní, ne však hotovostní příjem, tržby zahrnují i nesplacené pohledávky, zrovna tak závazky, mimořádné položky nejsou součástí běžného období.

Žádné komentáře:

Okomentovat