Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• Kooperace

Spolupráce mezi dvěma nebo více hospodářsky samostatnými podniky prostřednictvím smluv. Podniky zůstávají právně a hospodářsky samostatné, kooperace je dobrovolná.
1 práce ve mzdě - objednatel dá k dispozici základní materiál, někdy technické pomůcky. Dodavatel zhotoví produkci, kterou objednatel 100 % odebere
2 práce na objednávku - smlouva na dodání dohodnutého zboží nebo polotovarů, které se vyrobí podle dokumentace nebo know - how, které poskytl objednatel
3 výrobní kooperace - každý partner vyrábí díly finálního výrobku. Technologie od 1 nebo obou partnerů. Může to také znamenat, že každý z partnerů se specializuje na část výrobního programu a výměnou s ostatními získá celý sortiment.
4 kooperace v administrativní oblasti - realizována
• ve správě - (společné účetnictví, výpočetní středisko, personalistika)
• v nákupu - (kumulace nákupu s cílem snížení nákupní ceny)
• v odbytu -(akvizice, doprava, skladování)
Společným cílem je snížení nákladů.
5 projekční kooperace - dva či více partnerů pracují formou jednoduchého konsorcia na časově omezeném projektu (do konce). Může docházet i ke společnému projektování nebo vypracování nabídky (nabídkové společenství).
6 Franchising - jeden podnik poskytuje druhému právo realizovat zboží nebo služby s využitím jeho obchodního jména (McDonald)
Smluvní zabezpečení společného podnikání se také označuje jako strategické aliance dvou či více podnikatelských subjektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat