Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odvozené nástroje

Futuritum - závazek na dodání určitého množství zboží v budoucnu, za cenu domluvenou dnes. Musí se dodat, narozdíl od opce. Pro prodejce je to krátké jištění, pro nákupce dlouhé jištění. Jsou standardizované a splatné několik dní v roce.

Termínované kontrakty - na míru ušitá futuritní dohoda. Hlavně měnové termínované kontrakty. Možnost sjednání až na 1 rok dopředu. Banky však ukládají vyšší sazbu při koupi, při prodeji se zase jedná s bankou.

Swapy - směna závazků v jedné měně na závazek v druhé měně.
Firma chce podnikat v Evropě v markách, ale zdroje získá v Americe vydáním obligací. Zřídí v bance swap. Banka slíbí, že vyplatí dostatek dolarů na obsluhu jeho dluhu a firma se zaváže platit bance roční splátky v markách.
Swapy nejsou jen měnové - směňují se půjčky s pevnou úrokovou sazbou a plovoucí úrokovou sazbou, je možný swap na komodity (letecká společnost fixuje cenu tak, že platí pevnou částku, platby druhé strany jsou vázány na cenu ropy).

Opce - dávají právo, ale ne povinnost koupit nebo prodat určité aktivum. Hodnota opce je vázána na hodnotu předmětného aktiva. Manažeři používají opce, aby se zajistili proti extrémním možnostem, místo aby se pokoušeli eliminovat úplně všechno riziko.

Žádné komentáře:

Okomentovat