Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AD Náprava vadných právních aktů

Právní akt je veřejnoprávní akt (státně mocenské – vynutitelné a závazné rozhodnutí) státního orgánu:
normativní právní akt (obsahuje právní normu)
individuální právní akt (akt aplikace práva – rozhodnutí státního orgánu v konkrétním případě)
Každý právní akt, aby byl účinný, musí být perfektní. Vady ale určitě nezpůsobují neúčinnost aktu: vadný akt má tytéž následky jako akt bezvadný, dokud není zrušen či změněn (vadou může být např. rozpor s předpisem vyšší právní síly nebo porušení pravidel při tvorbě právního aktu). Od vadného aktu je třeba odlišit nicotný akt (paakt). Paaktem je rozhodnutí státního orgánu, které nepatří do jeho pravomoci (např. obecní úřady rozvede manželství nebo ministerstvo vydá zákon). Nemusí být rušen, nemá žádné právní účinky.
Jak se odstraňují vady právních aktů?
1. Odstraňování vad normativních právních aktů
Vyšší orgán má pravomoc zrušit nezákonný akt nižšího orgánu (pokud odporuje aktu vyššího org.)
Dalším způsobem je vytvoření speciálních orgánů, které sledují soulad norem nižší a vyšší právní síly (ústavní soudnictví:
preventivní kontrola – před přijetím zákona nebo po přijetí zákona před jeho vyhlášením (může být vyhlášen, je schválí-li jej ústavní soud);
následná (represivní kontrola) – po přijetí zákona – soud buď sám zruší vadný akt, nebo přikáže zrušit jej příslušnému orgánu. Návrh na zahájení řízení může podat jak státní orgán, tak občan, tak může soud zahájit řízení z vlastní iniciativy.
2. Odstraňování vad individuálních právních aktů
Pravidla stanoví procesní předpisy pro ten který druh aplikace práva (občanský soudní řád, trestní řád a správní řád). V zájmu právní jistoty je možno napadat individuální právní akty jen do určité lhůty.
řádné opravné prostředky – směřují proti nepravomocným rozhodnutím (odvolání). O řádném opravném prostředku rozhoduje zásadně orgán druhé instance, který napadané rozhodnutí buď potvrdí, nebo zruší, popř. i sám změní. O odvolání může rozhodnout i orgán, který napadené rozhodnutí vydal, pokud odvolání vyhoví – tzv. autoremedura.
Mimořádné opravné prostředky – směřují proti pravomocným rozhodnutím (obnova řízení, dovolání). Obnova řízení je přípustná, když se objeví nové skutečnosti nebo závažné procesní vady. Řízení má dvě stadia – řízení o povolení obnovy a obnovené řízení. Dovolání je mimořádný opravný prostředek proti rozhodnutí soudu druhého stupně, rozhoduje o něm soud vyšší instance.

Žádné komentáře:

Okomentovat