Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vykonatelnost

– dnem právní moci, pokud jde v rozsudku o nějaké plnění a je stanovena lhůta, tak po uplynutí této lhůty. Soud může stanovit nějaká předběžná opatření, která jsou nutná okamžitě – ještě před vynesením rozsudku.
Soud během procesu rozhoduje pomocí svých usnesení (např. o odročení, zastavení řízení, zamítnutí výslechu svědka, pokutě, o smíru apod.)-náležitosti.
Řádné opravné prostředky:
odvolání – zpravidla do 15 dnů (déle pokud nebyl účastník řádně poučen), adresováno soudu, který rozhodl, předseda soudu to zváží, může sám opravit nedostatky, pokud nelze, do 30 dnů předá soudu vyššího stupně se svým názorem na věc a všemi podklady. Oznámí to účastníkům. Odvolací soud může rozhodnutí nižšího soudu potvrdit, zrušit a vrátit mu k projednání(s vyjádřením svého názoru na věc, kterým je pak soud vázán), opravit rozsudek.
V případě platebního rozkazu – zkrácené řízení – žalovaný musí do 15 dnů zaplatit, nebo podat ODPOR. V případě směnečného platebního rozkazu – musí zaplatit nebo do 3 dnů podat NÁMITKY. (musí být odůvodněné), pak následuje normální soudní jednání.
Mimořádné opravné prostředky:
obnova řízení – pokud se objevily nové skutečnosti, které mají zásadní význam, jen do lhůty …,
dovolání – jen OSŘ – proti rozsudku odvolacího soudu (např. když změní rozhodnutí soudu první instance, nebo když změní rozhodnutí soud 1. instance proto, že je vázán právním názorem soudu II. stupně, který původní rozhodnutí zrušil.
žaloba pro zmatečnost – když soud vůbec neměl rozhodovat (špatná příslušnost, účastník nebyl způsobilý k procesním úkonům, nebyly splněny určité náležitosti, nebylo něco vzato v potaz, co být musí…, - také určitá lhůta
(soud může během procesu přijímat usnesení – odročení, zastavení řízení, zamítnutí výslechu svědka, pokuta, usnesení o smíru..)

Žádné komentáře:

Okomentovat