Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krajský soud jako soud 1. stupně.

Jinak rozhoduje v 1. stupni okresní soud, a krajský soud vyřizuje případné odvolání.
3) Příslušnost místní (popř. funkční)- místní (kde je majetek, který je předmětem sporu;sídlo,místo pobytu žalovaného), právo soudu o věci rozhodovat – rozhoduje o ní vrchní soud.(v příp. nejasností); podnikatelé se v některých případech mohou dohodnout o prorogaci – určí si ve smlouvě, který soud bude příslušný k řešení smluvního sporu – nesmí odporovat zákonu.
4) subjekty mají procesní subjektivitu, subjektivitu-způs. mít práva a povinnosti (jinak nutné zastoupení – zákonné – nezpůsobilí k procesním úkonům-nabývat svými právními úkony práva a povin.)
5) Soudní poplatky – náklady řízení nesou účastníci – soud může odpustit nemajetným apod. – každý nese náklady které způsobil – v příp. vyhraného sporu může soud stanovit, že vešk. náklady hradí ten, kdo prohrál.
6) pro říz. sporné – žaloba-musí mít stanovené náležitosti-viz dále, nesporné – s návrhem na zahájení i bez návrhu-soud sám zahájí.
7) Překážka věci rozhodnuté (Rés Iudicatae) – nelze znovu soudit případ, který už byl jednou rozhodnut – zásada se nevztahuje na mimořádné opravné prostředky v rámci zákona (žaloba o obnovení řízení)
8) Překážka věci zahájené (Rés Li Tispendence) – nelze zahájit rozhodování věci, kterou už v současné době rozhoduje jiný orgán nebo soud.
9) Aktivní legitimace (vlastník musí žádat navrácení od toho, kdo věc má.) – žalobu musí podat ten, jehož práva byla zkrácena, může si stanovit zástupce, který bude jednat jeho jménem. Žalovat musí toho, kdo újmu zavinil, nebo kdo má věc, která patří vlastníkovi apod.)
10) Pasivní legitimace (svědčí mi povinnost někoho jiného) – musí žalovat toho, kdo má nebo měl povinnost něco udělat, konat, nekonat, strpět.

Žádné komentáře:

Okomentovat