Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Principy ve správním řízení:

zákonnosti (jednání správ. úř. jen v souladu se zákony a ostat. předpisy – nemohou dělat, co jim zákon výslovně nepovoluje.
materiální pravdy – postupovat tak, aby byl zjistěn přesně a úplně skutečný stav, před vynesením správního rozhodnutí
dispoziční – způsob zahájení spr. říz – na návrh účastníka..
oficiality – X dispozič., zahájení z moci úřední-spr.úřad)
rychlosti a hospodárnosti – v co nejkr.době,nejm.nákl..)
součinnosti správních orgánů a účastníků řízení (spr. úř. musí poskytnout účastníkům říz. pomoc a poučení, poradit v plnění procesních povinností, aby nebyl občan kvůli neznalosti zkrácen na svých právech.
procesní rovnosti účastníků řízení – všichni účastníci řízení mají stejná procesní práva a povin.
nestrannosti (správ. org. – vyloučit podjatost – oznámit,vyměnit podjatého)
volného hodnocení důkazů (podklady pro vydání rozhodnutí – hodnocení důkazů podle uvážení spr. org.  cíl zjištění materiální pravdy, právo rozhodnout jaký důkaz má být předložen, jaké skutečnosti mají být považ. za prokázané.
písemnosti (viz princip rychlosti – pokud přiložené podklady jsou dostatečným základem pro vyd. rozh-nemusí se nařiz. ústní jednání (úst.jedn.-v příp. potřeby vyslechnout svědky..)
dvouinstančnosti řízení (po rozhodnutí v I. stupni může následovat řízení o odvolání, o kterém rozhoduje správní řád instančně vyšší (odvolací orgán) – rozh. o odvolání je konečné-nelze se proti němu odvolat. Jednoinst-výjimka-nelze se odvolat (rozh. o přerušení správ. říz apod)

Žádné komentáře:

Okomentovat