Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Soudy, soudnictví, soudní řízení.

Soudy jsou kontrolním systémem umožňujícím po porušení práva opět obnovit právní stav a zabránit porušení práva v případě jeho ohrožení.
Soudnictví na rozdíl od ostatních funkcí státu: uskutečňují soudy jménem státu, zákonem stanovenými metodami a v zákonem stanovených procesních formách. Jde o základní způsob aplikace práva. Soudy jsou dle ústavy nezávislé a řídí se pouze zákony. Prameny práva: zejména ústava, procesní normy upravující postupy soudů – Trestní řád, Správní soudní řád, (Správní řád), Občanský soudní řád atd. Soudce musí být starší 25 let, vysokoškol. právnic. vzdělání, bezúhonný, (+morální požadavky), složit justiční zkoušku (3 roky justiční čekatel – pak může skládat zkoušku). Jsou jmenováni doživotně prezidentem. Soudce nemůže být trestně stíhán nebo vzat do vazby pro trestné činy spáchané při výkonu soudcovské funkce. Ve výkonu funkce i po jejím skončení jsou povinni zachovávat mlčenlivost.
Soudy v ČR:
soustava obecných soudů: Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské soudy, okresní soudy. (zaměřené jak na trestní tak občanskoprávní věci)
zvláštní postavení má Ústavní soud – dohlíží nad ústavností rozhodnutí, shodou zákonů nebo jiných právních předpisů mezi sebou a s nižšími normami, může rušit zákony nebo vypouštět jejich části pro rozpor s ústavou nebo s jinou normou. Dále řeší ústavní stížnosti pro nezákonný postup státu nebo porušení základních práv a svobod– mohou podat orgány územní samosprávy, občané, neshody o zvolení poslance či senátora, o volitelnosti a neslučitelnosti funkcí, ústavní žaloba senátu proti prezidentu rep., spory o kompetencích státních org. a org. samospráv. Proti rozh. ústav. soudu se nelze odvolat, je vykonatelné po řádném vyhlášení (sbírka zákonů). Sídlo v Brně. Skládá se z 15 soudců, jmenovaných prezidentem rep. na 10 let, se souhlasem senátu.
Nejvyšší soud ČR – Brno – předsedkyně Iva Brožová, místopředseda, předsedové kolégií-občanskoprávního, trestního, obchodního (1+4), dále členové kolégií (45). Proti rozsudku není odvolání. Rozhoduje v senátu předseda+2 (výjimečně 4) soudci.
Vrchní soudy – Praha, Olomouc – výklady zákonů a jiných předpisů – rozh. v senátu předseda+2 soudci.

Žádné komentáře:

Okomentovat