Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Osobní svobody

– nikdo nesmí být stíhán nebo zadržen jinak než z důvodů a způsobem, který stanoví zákon. Obviněného nebo podezřelého z trestného činu lze zadržet jen v případech stanovených v zákoně. Zadržený musí být okamžitě seznámen s důvody zadržení, vyslechnut a nejpozději do 48 hodin propuštěn na svobodu nebo předán soudu. Soudce musí zadrženého do 48 hodin od převzetí vyslechnout a rozhodnout o vazbě nebo propuštění na svobodu. Zatknout lze obviněného pouze na písemný a odůvodněný příkaz soudce a zatčený musí být do 48 hodin předán soudu – postup soudce je zde stejný. Nikdo nesmí být vzat do vazby jinak než z důvodů a na dobu stanovenou zákonem a na základě rozhodnutí soudce.
Ochrana proti nuceným pracím a službám – v zásadě nikdo nesmí být podroben nuceným pracím či službám. Nicméně Listina stanoví výjimky na:
- práce ukládané podle zákona osobám ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím jiný trest nahrazující trest odnětí svobody
- vojenskou službu, náhradní a civilní službu, vojenské cvičení
- službu vyžadovanou na základě zákona v případě živelných pohrom nebo jiného nebezpečí, které ohrožuje životy, zdraví nebo značné majetkové hodnoty
- u jednání uloženého zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých.
Nedotknutelnost vlastnictví – každý má právo vlastnit majetek a vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. Vlastnictví zavazuje a nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem. Vyvlastnění či omezení vlastnického práva je možné pouze ve veřejném zájmu a za úplatu a jen na základě zákona.
Další práva osobního charakteru:
- právo na lidskou důstojnost, osobní čest, dobrou pověst a jméno
- právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o své osobě
- svoboda pohybu a pobytu, cizinec může být vyhoštěn jen v případech stanovených zákonem
- svoboda myšlení, svědomí, náboženského vyznání, vědeckého bádání, umělecké tvorby apod.
ad b) Politická práva občanů ČR: (přejímá teze Všeobec.deklar.lid.práv-OSN-1948, Mezinárodního paktu o občanských a politických právech-OSN-1966, do našeho práv. řádu přijato 1976)

Žádné komentáře:

Okomentovat