Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozhodnutí:

– vyplývá ze spolehlivě zjištěného stavu věci, obsahuje předepsané náležitosti, je v souladu se všemi právními předpisy, je vydáno orgánem k tomu příslušným.
náležitosti rozhodnutí -obsahuje: výrok, odůvodnění, poučení o odvolání (rozkladu), odůvodnění se neuvádí, pokud je všem účastníkům vyhověno v pln. rozsahu. výrok obsahuje ustanovení práv. předpisu podle kterého bylo rozh., v odůvodnění jsou uvedeny skutečnosti jež sloužily jako podklady k rozhodnutí a jaké úvahy vedly k danému rozhodnutí při použití právních předpisů. Poučení říká, zda je rozhodnutí konečné, nebo zda se lze proti němu odvolat a v jaké lhůtě, ke kterému orgánu. Také se uvede orgán, který rozh. vydal, datum vydání, jméno a příjmení účastníků, úřední razítko, podpis oprávněné osoby a její celé jméno.
(smír)- připouští-li to povaha věci, mohou účastníci uzavřít smír, pokud neodporuje právním předpisům či veřejnému zájmu, spr. org. ho schválí. Schválený smír je vykonatelný.
lhůta pro rozhodnutí- jednoduché příp.,lze-li rozh. na základě předložených důkazů – bezodkladně. Ost. příp. – nestanoví-li zvl. předpis jinak, rozhodnutí do 30 dnů. Zvlášť složité příp. 60 dnů, pokud ani to nejde, může spr. org. lhůtu přiměř. prodloužit – musí informovat účastníky+dát jim odůvodnění.
opatření proti nečinnosti
oznámení rozhodnutí-písemně doruč., den oznámení je den doručení; pokud je účastník přítomen, lze vyhlásit ústně, pokud se účastník vzdá písem. vyhot., je den vyhlášení dnem oznámení.
právní moc a vykonatelnost rozhodnutí – práv. moc – rozh. proti kterému se již nelze odvolat, vykonatelné – pokud se nelze odvolat, nebo odvolání nemá odkladný účinek.
přezkoumávání: odvolací řízení, obnova řízení – ad řádné prostředky: - odvol. říz-podat odvol může, pokud se práva písemně do protokolu nevzdal, do 15 dnů od oznámení rozhodnutí, u orgánu který rozh. vydal. Pokud není stanoveno jinak, má odvol. odkladný účinek, v odůvod. naléhavých případech lze odkladný účinek vyloučit. Orgán který dostal odvolání, vyrozumí účastníky a vyzve je aby se k novým skutečnostem vyjádřili. V příp. souhlasu svém i souhl. všech účastníků může org. sám rozh., pokud ne – do 30 dnů předloží se všemi mater. odvolacímu orgánu – vyššího stupně – může: doplnit řízení, odstranit vady, pokud je to nutné – změní, zruší rozh., jinak odvol. zamítne a rozh. znovu potvrdí. Může zruš. rozh a vrátit zpět nižšímu org., proti rozh. odvol. org. se již nelze odvolat. Obnova řízení: na návrh účastníka, pokud byly zjištěny nové skutečnosti nebo důkazy s podstatným vlivem, a nebyly dříve uvedeny ne vinou navrhujícího. Proti rozhodnutí obnoveného řízení se lze odvolat.
přezkoumání rozhodnutí mimo odvolací řízení- ad mimoř.prostředky – nadříz. org. na návrh či z vlast. inic. – pokud došlo při rozh. k poruš. zákona, po 3 letech od rozh. již nelze přezkoumávat rozhodnutí.
vymáhání peněžitých plnění – ad exekuce – srážkami ze mzdy nebo přikázáním pohledávky – dlužník má dluh zaplatit správnímu orgánu. Srážka z bank.účtu dlužníka.
vymáhání nepeněžitých plnění- ad exekuce – náhradním výkonem, peněžitá pokuta, přímé vynucení ulož. povinnosti, Vyklizení.

Žádné komentáře:

Okomentovat