Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prezidentská rep

– viz USA – prezident je šéfem exekutivy (vlády, úředníků), zároveň hlavou státu, má zákonodárnou iniciativu, zákonodárná a výkonná moc jsou odděleny – jedná nemůže odvolat druhou – existuje ale systém brzd a protivah. (checks and balances)., je volen přímou volbou (pomocí volitelům) a je ze své funkce odpovědný, nemůže být stíhán.
parlamentní monarchie – panovník (monarcha) je spíše formální hlavou státu, nejvýznamnější úlohu má zákonodárný parlament, jemuž jsou odpovědná ministerstva, panovník většinu věcí konzultuje s Prime Ministerem. (předsedou vlády) – Ministerský předseda rozhoduje o dnu konání dalších voleb. Parlament může panovníkovi doporučit odvolání člena vlády. – viz Anglie, Švédsko.
Dualistická monarchie – nejvýznamnější postavení panovník – výkonná moc i hlava státu. Feudalistické principy. Jmenuje vládu jíž sám předsedá. Vláda je zároveň odpovědná parlamentu. Prezident je vázán ústavou, zákony, rozpočtem. Má vliv i na soudnictví. viz Saudská arábie, Jordánsko, Kuvajt.
jiné – většinou diktátorské – viz Kuba – diktátor, formálně zachované orgány – jedna politická strana – nezávislý soud << ha, ha.
dělení státní moci – zákonodárná, výkonná, soudní a vztahy mezi nimi – viz jednotlivé státní orgány výše. Vláda je odpovědná parlamentu, parlament jí může vyslovit nedůvěru (ČR), vítězná strana z parlamentních voleb je většinou stranou vládní – její předseda – jmenován prezidentem republiky jako předseda vlády. Soudní moc nezávislá – ústavní soud kontroluje shodu zákonů s nižšími normami a zachovávání ústavy. Soudce jmenuje prezident, prezident je beztrestný, může být odvolán jedině za vlastizradu – na návrh senátu projedná ústavní soud. Nemůže být potrestán. Poslanci a senátoři – imunita – souhlas se stíháním musí projevit daná komora parlamentu. Prezident formálně jmenuje ministry – na návrh. Nemá zákonodárnou iniciativu. – případ ČR…
ad učlenění státu - územní organizace státu a systém vztahů mezi státem jako celkem a jeho územními částmi (rozlišujeme:
unitární stát – vyznačuje se jednou soustavou nejvyšších státních orgánů a jednou ústavou. Neexistují zde orgány, které by měly na státu nezávislou moc. Jejich moc je odvozená od nejvyšších státních orgánů. Části unitárního státu mají povahu administrativních jednotek.

Žádné komentáře:

Okomentovat