Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo na zabezpečení

– každý má právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci, jakož i při ztrátě živitele. Výše pomoci by měla být taková, aby zajistila alespoň základní životní podmínky.
Ochrana zdraví – každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají nyní na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.
Ochrana rodiny – rodičovství i rodina jsou pod ochranou zákona, děti narozené v manželství i mimo ně mají stejná práva, rodiče, které pečují o děti, mají právo na pomoc státu. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona.
Právo na vzdělání – každý má právo na vzdělání, školní docházka je povinná pro dobu, kterou stanoví zákon. Vzdělání je na základních a středních školách bezplatné, pokud jde o školy státní. Zřizovat jiné školy než státní lze jen za podmínek stanovených zákonem a za úplatu.
Další sociální práva:
- právo k výsledkům duševní činnosti
- právo přístupu ke kulturnímu bohatství
- právo na příznivé životní prostředí apod.
ad d) Práva národnostních a etnických menšin
- všestranný rozvoj, možnost rozvíjet vlastní kulturu, rozšiřovat a přijímat informace v mateřském jazyku a sdružovat se v národnostních sdruženích. Dále se zaručuje právo na vzdělání v jejich jazyku, právo účasti na řešení věcí týkajících se národnostních a etnických skupin…
ad Státní občanství:
- příslušnost k určitému státu se všemi z toho plynoucími právy a povinnostmi. Získání (nabývání státního občanství), ztráta (pozbývání státního občanství). Státní občanství se prokazuje občanským průkazem, cestovním dokladem, osvědčením-potvrzení o státním občanství ČR, …
Nabývání státního občanství
a) narozením na území ČR – jeho rodiče jsou bezdomovci, alespoň 1 z nich má trvalý pobyt na území ČR, potom dítě narozením nabývá občanství České republiky. To platí i v případě, kdy alespoň jeden z rodičů je státním občanem ČR (nemusí být ani rodiče bezdomovci-náš případ). ;;;Dítě, které se narodí mimo manželství a jehož matka je cizí státní občankou nebo bezdomovkyní a otec státní občan ČR, nabývá státní občanství ČR dnem souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství nebo dnem právní moci rozsudku o určení otcovství.
b) nalezením na území ČR (u osoby do 15 let věku nalezená v ČR je považována za občana ČR pokud se neprokáže opak (,že nabyla narozením občanství jiného státu).
c) prohlášením – osoby s československým občanstvím, která nemá k 31.12.1992 občanství ČR nebo SR se mohou přihlásit k občanství – prohlášením – u obv.úř. v Praze, magistrátů v Brně, Plzni, Ostravě. Úřady o tom vydají osvědčení. V cizině probíhá prohlášení u zastupitelských úřadů ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat