Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásady soudního řízení:

1) Dispoziční – soudní řízení se zahájí, pokud to účastník navrhne (podá návrh, žalobu)
2) Projednací – účastníci musí tvrdit vše, co má význam pro posouzení věci, žalobce musí navrhnout důkazy, kterými potvrdí svá tvrzení (břemeno důkazní, břemeno tvrzení), soud projedná jen ty důkazy, které navrhnu – pokud je nenavrhnu a soud žádost zamítne, já podám odvolání – v odvolání nemůžu použít důkazy, které jsem měl k dispozici v 1. procesu a nevyužil jsem je.
3) Zásada formální pravdy – za pravdu je považováno to, co se u soudu prokáže, soud má právo rozhodnout, jaké prostředky jsou uznány jako důkazy a jaké skutečnosti budou považovány za prokázané.
4) Zásada koncentrace řízení – použití všech důkazů už v 1. řízení…
5) Zásada ústnosti a veřejnosti- veřejnost může být vyloučena jen výjimečně-ohrožení mravnosti, tajemství..), rozsudek musí být vyhlášen veřejně
6) Zásada dvouinstančnosti – pokud mám pocit, že jsem byl výsledkem procesu zkrácen na svých právech, mám možnost podat odvolání v určité lhůtě. O věci bude rozhodovat soud vyšší instance.
7) Zásada rovnosti 2 stran – účastníci mají rovné postavení před soudem, stejná procesní práva a povinnosti.
Postup:
Zahájení řízení (den doručení žaloby k soudu), popř.-pokud zahajuje soud řízení sám – den, kdy podnikl vůči účastníkovi první krok.
dokazování, shromažďování podkladů pro rozhodnutí
výslech účastníků řízení – pravdivě vylíčit všechny skutečnosti, soudce klade otázky pro doplnění výpovědi, všichni účastníci popř. jejich zástupci se mohou vyjádřit k žalobě.
výslech svědků – pravdu, jinak trestný čin (svědek-ten,kdo svými smysly něco viděl, slyšel,…, zná okolnosti případu..)
posudek znalce – pokud věc vyžaduje odbornost při posouzení – účastníci mají povinnost s ním spolupracovat, poskytnout mu to, co požaduje, aby mohl posudek provést (např. vzorek krve, věc) – usnesení soudu.
listinný důkaz – veřejné listiny-co je tam uvedeno, je bráno jako prohlášení příslušného orgánu o dané skutečnosti, a je to bráno jako pravda, dokud se neprokáže opak. (např. občanský průkaz, pas, rodný list, oddací list); pokud má listinný důkaz někdo jiný, soud může přikázat, aby ho poskytl soudu.
Rozhodnutí – Žalobě se vyhovuje nebo žaloba se zamítá (vyhlášení rozsudku) – musí mít náležitosti-viz dále.
Právní moc rozsudku – právní moci nabývá rozsudek buď dnem vyhlášení, pokud se proti němu nelze odvolat, nebo byla odvolání již vyčerpána nebo zpravidla 15. dnem po vyhlášení (popř. po doručení rozsudku – když nebyl účastník přítomen).

Žádné komentáře:

Okomentovat