Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Složené státy

federace či reálná unie,
- federace – založená na republikánských principech, skládá se z několika členských států, ty mají dvojí orgány – ústřední a dále samostatné nejvyšší orgány jednotlivých členských států. Občané mají dvojí občanství (např. Texas, USA), nedílná státní suverenita – složený stát navenek vystupuje jako celek.; reálná unie – s monarchistickou hlavou
jiné typy států – personální unie či konfederace
personální unie – dva samostatné státy spojeny osobou panovníka (Commonwealth, Lucembursko+Holandsko do r. 1890 apod.)
konfederace – stálé společné orgány, které projednávají společné záložitosti, správní věci. (obrana, zahr. politika, finance..), př. konfederace v obč. vál. USA.
ad státní režim - způsoby a metody realizace státní moci
demokratický – jsou stanovena a zachovávána demokratická práva a svobody a jim odpovídající povinnosti; realizace státní moci – zákonnost, právní jistoty, mužnosti uplatňování organizovaného skupinového zájmu. Působení tisku a televize na dodržování právního systému.Nezávislý tisk – hlídací pes demokracie.
nedemokratický – většinou se obyvatelstvu nepřiznávají politická práva a svobody, určují se převážně povinnosti. Právní nejistota, omezování vytváření zájmových organizací – pod kontrolou státu. Nezávislá média neexistují, nebo mají velké problémy.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Žádné komentáře:

Okomentovat